BLOG

Melyik a legjobb krém viszketésre?

2021.01.21 14:03
Melyik a legjobb krém viszketésre?

Kevés annál idegesítőbb dolog akad, mint amikor szüntelenül viszket a bőrünk. Az irritáció rányomhatja a bélyegét a hangulatunkra, és megkeserítheti az egész napunkat.

Egy megfelelő kozmetikummal hatékonyan csillapíthatjuk a kellemetlen érzést, de közel sem mindegy, hogy milyen krémet alkalmazunk a viszketésre. Ugyanis a problémát többféle tényező is előidézheti.

Mi okozhatja a viszketést?

A bőr viszketése a legtöbb esetben szerencsére ártalmatlan jelenség, és teljesen prózai oka van: a bőr szárazsága. A bőrünk külső rétege ugyanis roppant érzékeny a káros külső hatásokkal szemben. Kiszáríthatja a téli hideg, a nyári forróság, az erős szél, a benti légkondicionált vagy épp fűtött levegő. Illetve a bőr attól is lehet száraz, ha túl kevés folyadékot fogyasztunk, és a testünk dehidratált. 

Mindazonáltal a viszketésnek egyéb okai is lehetnek: gyakori még az allergia, amikor valamilyen tisztálkodószerre, kozmetikumra, ékszerre, ruhaanyagra reagál érzékenyen a bőr. 

Illetve meg kell még említeni az olyan bőrgyógyászati kórképeket is, mint a bőrgyulladások, ekcéma, csalánkiütés, de ezek könnyedén felismerhetőek, ugyanis a viszketés mellett egyéb tünetekkel (kiütések, piros foltok) is járnak. Valamint a napégés, illetve a rovarcsípés és egyes növények érintése is kiválthat viszketést.

Az első dolgunk tehát mindig az legyen, hogy utánajárjunk a lehetséges okoknak, és ha nem szükséges bőrgyógyászt felkeresni, akkor saját magunk is kereshetünk valamilyen krémet viszketésre. 

 

Milyen krémet használjunk viszketésre?

Nagyon fontos, hogy olyan készítményt válasszunk, ami bőrnyugtató hatással rendelkezik, emellett ápolja, puhítja és hidratálja is az irritált bőrfelületet. A Helia-D Herba kamilla-körömvirág krém az említett két gyógynövény erejével csökkenti a gyulladást, fertőtlenít, és csillapítja a kínzó viszketést. 

A krém használatával megnyugvást adunk a bőrnek, így nem érzünk ellenállhatatlan vágyat arra, hogy szüntelenül vakarjuk az irritált területeket, amivel csak rontunk a helyzeten. A folyamatos dörzsölés ráadásul apró sérüléseket is okoz, amik fertőzések, gyulladások kialakulásához vezethetnek - főleg, ha piszkos kézzel vakarózunk. 

Hogyha a viszketést egyértelműen a száraz bőr okozza, és az egész testünkön szenvedünk tőle, akkor itt az ideje, hogy több figyelmet fordítsunk a bőrápolásra. Tisztálkodáshoz használjunk natúr szappant vagy bőrbarát tusfürdőt, ami nem szárítja a bőrt. Fürdés után pedig tetőtől talpig kenjük be magunkat hidratáló testápolóval, hogy ellensúlyozzuk a víz szárító hatását. 

Persze ha elsőre nem sikerül rálelni arra a kozmetikumra, ami valóban használ, akkor próbálkozzunk tovább, hogy megtaláljuk a számunkra legjobb krémet viszketésre. Hisz mindenkinek a bőre más és más, így nem biztos, hogy számunkra is az lesz majd a megfelelő, ami másoknak bevált.

 

Gyengéd ápolás a mindennapokban

A száraz bőr okozta viszketés ellen “csak” annyit kell tennünk, hogy nem feledkezünk meg a rendszeres hidratálásról és a bőséges folyadékfogyasztásról. Ellenben ha például allergia is nehezíti a dolgunkat, akkor kerüljük el, hogy az irritációt okozó anyagok a bőrünkhöz érjenek, és használjunk bőrbarát kozmetikumokat.

Mindemellett rendkívül fontos még a környezeti hatásokkal szembeni védekezés is: ne feledkezzünk meg a fényvédő használatáról, a téli fagyban pedig öltözzünk melegen, ha kimegyünk a szabadba. Bőrünk meg fogja hálálni a gondos törődést, és a viszketésnek is búcsút inthetünk.