BLOG

Mi minden lehet a száraz, repedezett bőr oka? Hogyan kezelhető?

2023.01.26 08:52
Mi minden lehet a száraz, repedezett bőr oka? Hogyan kezelhető?

A száraz, repedezett bőr okai sokfélék lehetnek, hisz az életmódunk, a bőrápolási szokásaink és a környezeti tényezők egyaránt befolyásolják a bőr állapotát. Mit tegyünk, ha már kialakult, és hogyan előzhetjük meg az újbóli kiszáradást?

Mitől szárad ki a bőr?

A bőr felső rétegét egy olajokból és lipidekből álló réteg borítja, melynek feladata a nedvesség “bezárása”, valamint a hidratáltság megtartása. Csakhogy ha ez a védőréteg eleve gyenge, vagy valamilyen külső hatás végett megsérül, akkor a bőr máris veszít nedvességtartalmából és kiszárad.

A szárazság jelentkezhet feszülő érzés, viszketés vagy hámlás formájában, de ha súlyosbodik, akkor a bőr kirepedezhet, a mélyebb repedések pedig vérezhetnek és igen fájdalmasak lehetnek. Ez főként a sarkaknál, a kézfejeken és a könyökön figyelhető meg. 

A talpon például eleve kevésbé zsíros a bőr, a folyamatos súrlódás következtében pedig még inkább hajlamos arra, hogy megkeményedjen. Mivel a száraz bőr elveszti rugalmasságát, előbb vagy utóbb berepedezhet. Ezt megelőzhetjük azzal, ha rendszeresen használunk lábápoló krémet és időnként felkeresünk egy pedikűröst, aki szakszerűen eltávolítja a kemény, elszarusodott rétegeket.

A könyöknél a bőr szintén kevesebb zsírt termel, így itt is könnyen kiszárad, a kézfejeknél pedig főként a külső környezeti hatások tekinthetőek a fő “bűnösnek”. 

A száraz, repedezett bőr okaival pedig mindenképp foglalkozni kell, hiszen egyrészt kellemetlen, másrészt ha a repedésekbe kórokozók jutnak, az komolyabb problémákat is okozhat!

 

Melyek lehetnek a száraz, repedezett bőr okai?

Nézzük, mi minden vezethet ahhoz, hogy a bőr külső védőrétege megsérül és emiatt kiszárad:

  • Időjárás: a téli hideg levegő, illetve a nyári száraz forróság gyorsítja a kiszáradást.
  • A hőmérséklet hirtelen váltakozása: a fűtött szobából ki a mínuszokba, majd be a meleg autóba, utána ismét ki a hidegbe, majd be a fűtött munkahelyre… Ismerős? Ezek a hirtelen hőmérsékleti változások igencsak megviselik a bőrt.
  • UV-sugárzás: a napsugarak nemcsak öregítő, hanem szárító hatással is bírnak, ezért sem szabad megfeledkezni a fényvédelemről!
  • Forró víz: mivel hazánkban a kemény víz jellemző, nem csoda, ha fürdés vagy zuhanyzás után érezzük, hogy a bőrünk száraz és húzódik. Minden nap használjunk intenzíven tápláló testápolót, hogy pótoljuk a hiányzó nedvességet! A tusfürdőt is cseréljük le kímélő, szárító összetevőktől mentes formulára!
  • Mechanikai behatások: törölközővel való dörzsölés, a ruhaanyaggal való súrlódás mind azt eredményezi, hogy a bőr védőrétege megsérül. Fürdés után törölközzünk óvatos, finom mozdulatokkal, és puha anyagú, kényelmes ruházatot viseljünk!
  • Genetikai tényezők: akadnak, akiknek eleve szárazabb a bőrük, nekik kiemelten oda kell figyelni a hidratálásra, hogy megelőzzék a berepedezést!
  • Nem megfelelő kozmetikumok használata: egy gondosan összeállított rutinban nincs helye olyan készítményeknek, melyektől a bőr kiszárad és irritált lesz. Hogyha bármelyik termék használata után ilyet tapasztalunk, érdemes lecserélni.

 

Fordítsunk kiemelt figyelmet a kézfejekre!

A száraz, repedezett bőr oka a kezek esetében általában a sok mosás. Különösen olyan munkakörökben gyakori jelenség, ahol elengedhetetlen a higiénia és az ebből fakadó gyakori, fertőtlenítőszeres kézmosás (pl. egészségügy, élelmiszeripar). 

A jó minőségű kozmetikumok és a tápláló kézkrémek rendszeres használata alapvető, de emellett érdemes megfontolni a munkahelyen a gumikesztyű viselését, hogy ezáltal csökkentsük a kézmosások számát. A mindennapokban pedig kapjon nagyobb hangsúlyt a kézápolás!