BLOG

Miért kezeljük a napozás utáni égett bőrt aloe verával?

2022.08.15 13:24
Miért kezeljük a napozás utáni égett bőrt aloe verával?

Nyáron sokan előszeretettel hódolnak a napozás élvezetének, és közben megfeledkeznek az egyik legfontosabb dologról, a mértékletességről. Ám ha már megtörtént a baj, akkor nincs mit tenni, mint bevetni például az aloe verát a napozás utáni égett bőr kezelésére.

Miért veszélyes a napégés?

Szinte nincs olyan ember a földön, aki élete során még ne szenvedett volna napégést. Hisz ez közel sem csak nyáron a strandon következhet be, hanem bármely szabadtéri tevékenység végzése közben, ideértve a sportot, a munkát, a kertészkedést, a kirándulást, vagy akár a pihenést. 

A bőr leégését a Napból eredő UV-sugarak okozzák, és voltaképpen nevezhető rövid távú bőrkárosodásnak is. Szerencsés esetben a fájdalom és a pirosság hamar elmúlik, ám a bőr nem felejt: minden egyes napégés hozzájárul a bőr öregedéséhez, a ráncok kialakulásához, sőt, a bőrrák esélyét is növeli.

A leégés elleni legegyszerűbb módszer természetesen a megelőzés, a fényvédő kozmetikumok és a megfelelő ruházat alkalmazása, valamint a direkt napfény kerülése. Hogyha azonban nem voltunk elővigyázatosak, és már megtörtént a baj, akkor a kezelésre érdemes helyezni a hangsúlyt. 

Amennyiben az égés nem súlyos (nincsen felhólyagosodva a bőr), akkor nem muszáj orvoshoz fordulni, hanem elég az otthoni módszerek alkalmazása, például a napozás utáni égett bőr aloe verával történő kezelése.

 

Hogyan segít az aloe vera a napozás utáni égett bőr kezelésében?

Az aloe vera egy olyan gyógynövény, ami mondhatni igazi “jolly joker” a bőrápolásban. A vizsgálatok több mint 20 féle ásványi anyag, 18 féle aminosav és számos vitamin jelenlétét mutatták ki benne. Ezenfelül bizonyítottan gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító, sejtregeneráló hatással rendelkezik. Nem csoda, hogy sok napégés elleni készítmény fő hatóanyagai között szerepel.

Aloe verát tarthatunk otthon akár szobanövényként is, de egyszerűbb, ha készen, krém formájában alkalmazzuk. A frissen kinyert gél ugyanis nem áll el sokáig. Az aloe vera krémet azonban csak elég a bőrre kenni, nincs szükség semmiféle előkészületre. Amikor célzottan napégés gyógyítására használjuk, akkor érdemes a hűtőben tárolni, így ugyanis nemcsak nyugtatja, hanem egyből hűsíti is a fájó, irritált bőrfelszínt.

Az aloe vera felgyorsítja a regeneráció folyamatát, ezáltal hamarabb elmúlik a pirosság, csökken a fájdalom, rendbejön a bőr. Hogyha pár nap elteltével hámlást tapasztalunk, ne ijedjünk meg, ez a gyógyulás természetes része. A szervezet megszabadul a károsodott hámsejtektől, alatta pedig új, egészséges bőr található. Ez viszont fokozottan érzékeny a fényre, így az újbóli leégés elkerülése érdekében ne feledkezzünk el a fényvédelemről!

Az aloe vera krémet akár arcra is használhatjuk, de érdemes kipróbálni a Cell Concept termékcsaládból az aloe bőrnyugtató maszkot is, ami hidratál, nyugtat és feszesít egyben. 

 

Milyen módszereket nem ajánlott kipróbálni?

Az égett bőr kezelésére számtalan házi praktika kering az interneten, ezek némelyike viszont többet árt, mint használ. Ilyen például az alkoholos, citromleves vagy ecetes borogatás. Ezek rendkívül szárítják és irritálják a bőrt, és fokozhatják a fájdalmat, ezért mindenképp kerülendőek!

Régi “jól bevált” módszer az égett bőrfelület hideg tejföllel vagy joghurttal történő bekenése, de ez sem tanácsos, mert a bennük lévő zsírok egy olyan réteget hagynak a bőrön, ami alatt nem tud rendesen szellőzni, és lassabban tud csak gyógyulni. A jegeléssel szintén érdemes csínján bánni, mert fagyási sérülést okozhat. 

A legjobb természetes módszer a napozás utáni égett bőr kezelésére az aloe vera, mely krém formájában webáruházunkban is elérhető.