BLOG

Milyen krémet használjunk pattanásra? Hogyan kell ápolni a pattanásos bőrt?

2021.11.17 12:35
Milyen krémet használjunk pattanásra? Hogyan kell ápolni a pattanásos bőrt?

Általános tévhit, hogy a mitesszerek és pattanások csak a tinédzserek számára okoznak problémát.

Sokan felnőttkorban is küzdenek az aknékkal, és nem tudják, hogy például melyik a legjobb krém pattanásra, vagy hogy mikor és hogyan szabad kinyomni őket. Mai cikkünkben ehhez adunk pár hasznos tanácsot.

Hogyan alakulnak ki a pattanások?

A bőrünkben található pórusok belső fala a bőrfelszínhez hasonlóan időnként lehámlik, ám egyes bőrtípusoknál a lehámló sejtek egymáshoz tapadnak. Hogyha a bőr emellett a zsíros típusba tartozik, akkor a felesleges zsír és az elhalt hámsejtek összetömörödve egyfajta dugót képeznek, és eltömítik a pórust. A “dugacs” felső, levegővel érintkező vége feketévé válik - és máris kialakult a mitesszer.

Az eltömődött pórus azonban kiváló közeget nyújt a Cutibacterium acnes nevű baktériumnak, ami elkezd szaporodni. Az immunrendszer erre fokozott fehérvérsejt-termeléssel reagál, amik megpróbálják elpusztítani a baktériumokat. A pórus fala azonban a fokozódó terhelés miatt átszakad, ennek köszönhetően pedig megjelenik az arcon a nagy, gyulladt pattanás. 

Az aknék pedig nem csak esztétikailag zavaróak, hanem igen fájdalmasak is lehetnek, így célszerű a pattanásra krémet, tonikot, arclemosót használni, mellyel megszüntethetjük a gyulladást és megtisztíthatjuk a bőrt. 

 

Speciális készítmények és krémek pattanásra

A pattanásos bőr szakszerű ápolása különleges figyelmet igényel, hiszen az aknék eltüntetése mellett gyakran a bőr túlzott olajtermelését is csökkenteni kell, hogy elejét vegyük a pattanások újbóli kialakulásának.

A tisztításhoz használjuk a Helia-D Professional fekete szappant, vagy a Fabulon Acne Stop termékcsaládot, ami egy mélytisztító arclemosó gélből, egy tonikból és egy szárító keverékből áll. 

Mivel a pattanások egyik oka a bőr megújulási folyamatainak lassulása, ezért célszerrű kémiai hámlasztókat használni, melyek feloldják az elhalt hámsejteket, így azok nem fognak összetapadni a pórusok belsejében. Aknés bőrre a BHA hámlasztó a legjobb, ugyanis a szalicilsav a pórusok mélyében is képes kifejteni hámlasztó hatását, így elősegíti a megtisztulásukat.

Természetesen a hidratálásról sem szabad elfeledkezi, de közel sem mindegy, hogy olyan bőrre, ami hajlamos a pattanásra, milyen krémet viszünk fel. A Helia-D Professional mattosító nappali krém hatékonyan kezeli a bőr túlzott zsírosodását, szalicilsav és teafaolaj tartalmának köszönhetően pedig antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatással bír. 

 

Hogyan nyomjuk ki a pattanást anélkül, hogy kárt okoznánk a bőrünknek?

Bár alapesetben nem ajánlott a pattanások otthoni nyomkodása, de ha már nem bírjuk tovább elviselni a zavaró aknékat, akkor tartsunk be pár alapszabályt, hogy ne rontsunk tovább a bőrünk állapotán. 

Először is a fájdalmas, gyulladásban lévő pöttyöket tilos nyomkodni! Használjunk rá gyulladáscsökkentő készítményeket, és csak akkor nyomjuk ki, ha már javult valamelyest az állapota. 

Ügyeljünk a higiéniára! Mossunk kezet és arcot a művelet megkezdése előtt. Az ujjainkat ajánlott egy tiszta zsebkendőbe tekerni (főleg, ha hosszú a körmünk), és azon keresztül nyomni a bőrt. 

Hogyha nem megy, akkor ne erőltessük! Abban az esetben, ha a pattanás még nincs “beérve”, azaz nem tudjuk egy könnyed mozdulattal kinyomni, akkor hagyjuk békén, különben még inkább begyullad a bőr. A kinyomott pattanás helyét töröljük át tonikkal, hogy fertőtlenítsük. 

A pattanások nyomkodása helyett azonban érdemesebb a megelőzésre helyezni a hangsúlyt és megfelelő kozmetikumokkal ápolni a bőrünket. Ha pedig már megtörtént a baj, bízzuk inkább a dolgot kozmetikus szakemberre, aki biztosan a legmegfelelőbb megoldást nyújtja majd bőrünk számára.