BLOG

Mit tehetsz a ráncok ellen?

2021.04.21 14:06
Mit tehetsz a ráncok ellen?

Ifjú korában még mindenkinek hamvas, fiatalos bőre van, de ahogy telnek az évek, előbb-utóbb megjelennek az első kis szarkalábak, melyeket mélyebb ráncok követnek.

A ráncos bőr az öregedés természetes velejárója, noha egyáltalán nem könnyű belenyugodni. A jó hír azonban az, hogy nem is kell, hiszen tudatos bőrápolással rengeteget lehet tenni azért, hogy minél jobban késleltessük a ráncok kialakulását, és halványítsuk a meglévőket.

Kezdjük az elején: mitől lesz ráncos a bőr?

Szakmai berkekben a bőröregedésnek két okát különböztetik meg: a külső, illetve belső tényezőket. Az előbbiek alatt a kívülről érkező, környezeti hatásokat értjük, míg a belsők alatt azt, amelyek a szervezetben mennek végbe.

A tanulmányok szerint a külső okok sokkal inkább felelősek a bőr korai öregedéséért, hiszen ezek miatt hamarabb és látványosabban válik ráncossá a bőr. Melyek ezek? Az első és legkárosabb a napfény, pontosabban a belőle eredő UV-sugárzás. Ezt követi a légszennyezettség, illetve a dohányzás, ami nem csak aktív, hanem passzív módon is nagyban hozzájárul a ráncos bőr kialakulásához. 

A belső okok közt pedig meg kell említeni a betegségeket, hormonváltozásokat, jelentős súlyingadozást, valamint a mimikát és természetesen a genetikai adottságokat. 

No és persze az életkorról se feledkezzünk meg, hiszen az eltelt évek bizony mind otthagyják a nyomukat a bőrünkön - például ráncok formájában. 

 

Hogyan kell ápolni a ráncos bőrt?

A ráncokkal tarkított bőr természetesen különleges ápolást igényel. Ezen a ponton már nem lesznek elegendőek a normál bőrre való hidratálókrémek, hanem speciális ránctalanító kozmetikumokra van szükség.

Az efféle termékek legfőbb jellemzője, hogy az általános bőrápoló összetevőkön kívül olyan alapanyagokat is tartalmaznak, amelyek célzottan szállnak szembe a ráncokkal. Ilyen például a Matrixyl 3000, az Argirelox, az Ameliox vagy az argán őssejt

A ránctalanító krémek alkalmazása mellett pedig érdemes még pluszban arcszérumot, hámlasztót, a szemkörnyékre pedig szemránckrémet használni, esetleg szépségvitamint fogyasztani, hogy ne csak kívülről, hanem belülről is tegyünk a ráncok ellen. 

Mindemellett az is fontos, hogy olyan termékeket válasszunk, amelyek a korunknak megfelelőek; a Cell Concept 65+ ránctalanító krém például a 65 év felettieknek adja meg azt az extra ápolást, amire ennek az életkorban a ráncos bőrnek már feltétlenül szüksége van.

 

Meg lehet előzni a ráncokat?

Bár a ráncosodást teljesen elkerülni nem lehet, hiszen a bőr öregedése egy természetes biológiai folyamat, de közel sem mindegy, hogy mikor kell szembesülnünk az első barázdákkal! Mint említettük, a káros környezeti hatások nagyban felelősek a ráncok kialakulásáért, de szerencsére ezek ellen könnyen lehet tenni.

Kerüljük a dohányzást (még passzív formában is), és fektessünk nagy hangsúlyt a fényvédelemre! Minden nap használjunk fényvédővel ellátott kozmetikumokat, és a nyári hónapokban is csak körültekintően napozzunk.

Mindig figyeljük a bőrünk jelzéseit, és ez alapján válogassuk össze azokat a kozmetikumokat, amiket bevetünk a mindennapi bőrápolás során. Azt a tényt se feledjük, hogy a bőrünket - és szépségünket - belülről is táplálni kell, amihez elengedhetetlen az egészséges, vitamindús táplálkozás és a bőséges folyadékfogyasztás. 

Az időskori ráncos bőr természetesen azokat sem kerüli el, akik tudatos életvitelt folytatnak, csak épp egyáltalán nem mindegy, hogy 30 vagy 50 éves korban jelennek meg az első szarkalábak.