BLOG

Mitől ráncosodik a bőrünk és mit tehetünk ellene?

2019.06.14 11:32
Mitől ráncosodik a bőrünk és mit tehetünk ellene?

Egyes ráncok óhatatlanul hozzátartoznak a bőröregedés folyamatához, de vannak olyanok is, amelyek megjelenéséről mi magunk tehetünk, életmódunkkal, rossz szokásainkkal.

A dinamikus vagy mimikai ráncok az első típusba tartoznak, az arcizmok működésével állnak összefüggésben, akkor láthatjuk őket, ha nevetünk vagy összeráncoljuk homlokunkat. A korral egyre mélyülnek. Tipikus mimikai ráncok a szemöldökök közti függőleges vonal(ak), a homlok barázdái, vagy a száj körüli mosolyvonalak.

A statikus ráncok azok a vonalak, amelyek az arcizmok mozgása nélkül is láthatók, főként a bőr rugalmasságát, feszességét adó fehérjék, a kollagén és elasztin károsodása okozza őket.

A ráncok kialakulásához leginkább ezek az okok vezetnek:

A napvédelem hiánya, a túlzásba vitt napozás

A nap káros sugarai az idő előtti ráncosodás fő felelősei. A napnak kitett bőrön látható ráncok 90%-át is okozhatják az UVA- és UVB-sugarak. A nap által okozott bőröregedés jelenségének külön neve is van: a photoaging.

A rövid hullámhosszú UVB-sugarak az epidermiszt, a bőr külső rétegét károsítják, védelem nélkül napégéshez vezetnek. A hosszabb hullámhosszú UVA-sugarak a bőr mélyebb rétegeibe hatolnak, roncsolhatják a kollagén és elasztin szerkezetét.

A káros napsugárzás fokozza a sejteket károsító szabad gyökök képződését, ez vezet végül a kollagénszerkezet megváltozásához, a bőr rugalmasságának elvesztéséhez, ráncokhoz.

A napfényterhelés pigmentált foltokat, egyenetlen bőrszínt is okozhat. De sajnos a bőrrák is a napfénynek leginkább kitett területeken alakul ki.

A megoldás egyértelműen az átgondolt, a bőrtípusnak és az évszaknak megfelelő fényvédelem.

Fabulon naptej 50 SPF Fabulon napozás utáni balzsam

Az SPF (Sun Protection Factor) számok segíthetnek a megfontolt választásban. Az SPF szám azt mutatja meg, hogy a leégés nélküli átlagos 20 perchez képest mennyivel több időt tölthetünk a napon. Minél nagyobb a szám, annál nagyobb védelmet nyújt az adott krém, de csakis bőrtípusunkhoz mérten. A világos bőrűeknek 20 percnél sokkal kevesebb idő is elég a leégésre, ehhez képest nő a védelem.

Jó, ha olyan nappali hidratáló arckrémet választunk, mely eleve tartalmaz fényvédőt. Az is sokat jelent, ha a napsütéses időszakokban figyelemmel kísérjük az UV-indexet, és ennek megfelelően alakítjuk napi programunkat. Illetve, ha eleve nem megyünk a napra legkockázatosabb időszakban, 11 és 15 óra között – még akkor sem, ha éppen nyaralunk.

A genetikai örökségünk

Van, aki hamarabb ráncosodik, huszonévesen is szarkalábakat lát a tükörben, míg mások még ötvenes éveikben is sima, feszes bőrnek örülhetnek. Ennek oka az, hogy a ráncosodást genetikai tényezők is befolyásolják. Érdemes felmenőink öregedésének „sebességét” tanulmányozni, ha azt látjuk, hogy ráncaik későn jelentek meg, joggal feltételezhetjük, hogy bennünket is elkerül a korai öregedés.

A bőr szerkezete idővel azért mindenképp megváltozik. A kötőszöveti rostok gyengülnek, ez ráncok, petyhüdt bőr kialakulásához vezet. A sejtek anyagcseréje lassul, a bőr alig képes megtartani a vizet. A korral járó barázdákba sem kell azonban beletörődni, kellő odafigyeléssel még az érett, fáradt, tónusát vesztett bőr is lehet feszesebb, teltebb.

A belső tényezők, a gének szerepét ezzel együtt mindössze 10%-ra becsülik a szakemberek a bőr öregedésének folyamatában.

Ha el akarjuk kerülni az idő előtti ráncokat, a szigorú napvédelem, a megfelelő bőrápolás és a bőrbarát életmód sokkal többet nyom a latban, mint pusztán a genetika.

Kevés alvás, kevés pihenés

A bőrbarát életmód egyik alapvetése, hogy ha legalább napi 7-9 órát alszunk, akkor szebbé, simábbá, ránctalanabbá alhatjuk a bőrünket. Ha nem pihenünk, nem alszunk eleget, bőrünk nem tud regenerálódni, megújulni. Fiatalabb korban még nincs nyoma egy-két átvirrasztott éjszakának bőrünkön, de később már igen.

Egy kutatás szerint a kialvatlanság a szem alatti karikák mellett a finom ráncok, vonalak és a száj körüli barázdák megjelenésének egyik fő kockázata. Egy másik tanulmány szerint az alváshiány bőrtünetei a társas kapcsolatainkra is komoly hatással lehetnek: nyúzott, ráncos arcunk kevésbé vonzó mások számára.

Túlzásba vitt vagy hiányos arctisztítás

A smink maradványainak, a napi szennyeződéseknek az alapos eltávolítása is körültekintést és rendszerességet igényel. A túlzott igyekezet és a tisztítás teljes mellőzése egyaránt ráncteremtő hatású lehet.

Túlzás például a durva szemcsékből álló bőrradír használata vagy az alkoholos, szappanos tisztítóval történő lemosás. Mindkettő károsíthatja a bőr természetes hidrolipid védőrétegét, amitől a bőr veszít nedvességéből és rugalmasságából – és ez egyenes út lehet a ráncok kialakulásához.

Az sem válik bőrünk előnyére, ha a ráncok elleni félelmünkben túl sok vagy sokféle hidratáló, ránctalanító, feszesítő terméket használunk, különösen közvetlenül egymás után. Egyetlen jól megválasztott, bőrtípusukhoz illő kozmetikum sokkal többet tehet a ráncok ellen.

Helia-D Classic Nappali ránctalanító Botanic Concept Éjszakai ránctalanító

Vitaminokban, antioxidánsokban szegény táplálkozás

Számos zöldség és gyümölcs fogyasztása van jótékony hatással van bőrünkre is, főként annak köszönhetően, hogy olyan antioxidáns összetevőket tartalmaznak, melyek képesek arra, hogy semlegesítsék a sejtkárosító szabad gyököket.

Az A-vitamin elővitaminjában, a béta-karotinban gazdag ételek például plusz támogatást adhatnak sejtjeinknek a fényvédelemben, mérsékelhetik a napsugarak bőrkárosító hatását. Igen nagy arányban tartalmaz béta-karotint a sárgarépa (100 mg répa 6 mg-ot), a spenót vagy a mangó. A legtöbb európai országban 4,8 mg a béta-karotin napi ajánlott beviteli értéke, így már némi sárgarépa bőven fedezheti igényünket.

A béta-karotinon kívül jelentős antioxidáns hatással bír a C- és E-vitamin, a likopin, a lutein, a flavonoidok vagy a Q10 koenzim is. Azok az élelmiszerek, melyek tartalmazzák ezeket a vegyületeket, a ráncok elleni küzdelemben is komoly támogatást nyújtanak.

Dohányzás, dohányfüst

A dohányfüstben lévő vegyi anyagok a bőrt is rugalmatlanabbá teszik, gyengítik a struktúráját, károsítják a kollagént és az elasztint, ezáltal ráncok kialakulásához vezetnek. A dohányzóknál jellegzetesek a száj körüli statikus ráncok is.

Nem a fő problémájának megfelelően ápoljuk a bőrünket

A vízhiányos és az érett bőr egyaránt rendkívül hajlamos a ráncosodásra – ha nem gondoskodunk az nedvesség pótlásáról, a ráncok csak mélyülnek. A vízhiányos bőr úgy alakul ki, hogy kellő mennyiségű nedvesség híján a bőr egyre szárazabb, érzékenyebb lesz, feszül. A vízhiánynak különböző fokozatai vannak, a mérsékelten vízhiányos bőr még csak a felszínén veszít nedvességtartalmából, a mélyen vízhiányos bőr pedig mindhárom rétegben, a hámban, az irhában és a bőraljában is dehidratált. Nemcsak maga a száraz bőr lehet vízhiányos – de bármely bőrtípusról is legyen szó, a vízhiány a ráncok egyik fő kockázata.

A ráncosodásra hajlamos bőr legfőbb problémája általában a kollagénszerkezet megváltozása és ezzel összefüggésben a vízhiány. Az érett, ráncosodó bőr is különleges ápolást, nagy odafigyelést igényel. A kollagéntermelés csökken, állandósulnak a mimikai ráncok, a bőr veszít vízmegkötő képességéből, még ha elég vizet is fogyasztunk, annak nem feltétlenül látjuk nyomát a bőrükön is.
Ha hidratálásról, ránctalanításról van szó, a legjobb választás egy olyan arcápoló készítmény, amely egyszerre segít a nedvesség pótlásában és a sejtek aktivizálásában.

Helia-D Professional Alma őssejtes ránctalanító krém Helia-D Professional Hyaluron Argán őssejtes krém

A már említett antioxidánsok, mint a Q10 koenzim, a C- és E-vitamin mellett a hyaluronsavnak is kitüntetett szerep jut a ráncok elleni küzdelemben. Ez a sejtek közötti térben természetesen is képződő kenőanyag egyedülálló vízmegkötő képessége révén megóvja a kollagénrostokat, teltebbé teszi a bőrt. Az őssejt technológia pedig a bőrünk saját "lustuló" sejtjeit ösztökéli megújulásra, ezáltal serkentve a pl. a kollagén termelést.

Bőrünk meghálálja, ha korosztályunknak, bőrtípusunknak megfelelő Helia-D ránctalanító arckrémmel kényeztetjük: kisimultabb, fiatalosabb lehet, megújulhat.