BLOG

Táskák a szem alatt: mi okozhatja és mit lehet tenni ellene?

2021.10.14 11:26
Táskák a szem alatt: mi okozhatja és mit lehet tenni ellene?

Egy-egy ébren töltött éjszaka után bárkivel előfordulhat, hogy a fáradtságot nem csak belülről érzi, hanem külsőleg is jól láthatóvá válik, mert például nyúzott az arca vagy a szeme alatt táskák jelennek meg.

Ez utóbbi esztétikai probléma ráadásul sokak számára rendkívül zavaró, pláne, ha gyakran kell szembesülni vele. Mégis hogyan szabadulhatunk meg tőle?

Mitől alakulnak ki a táskák a szem alatt?

Habár a táskás szemeket leggyakrabban az alváshiányra fogjuk, jó ha tudjuk, hogy ez csak egy a sok kiváltó ok közül. Magát a jelenséget az okozza, hogy a szem környékén található zsírréteg a szem alatti részen felgyülemlik. 

Ezért pedig leginkább a bőr öregedési folyamatai a felelősek, ugyanis az évek múlásával a szemhéjat mozgató izmok és a szemet határoló szövetek egyre jobban elgyengülnek. Egy bizonyos kor felett tehát a táskák a szem alatt igen gyakorivá válnak, ugyanakkor fiatalabb korban még máshol kell keresni a lehetséges okokat.

Táskás szemekhez vezethet az alváshiány, a vízvisszatartás, a kevés folyadékfogyasztás, egyes allergiás betegségek, de akár vese-vagy pajzsmirigybetegség is állhat a háttérben, noha ilyenkor általában más tünetek is jelentkeznek.

A szem alatti táskák önmagukban nem igényelnek orvosi ellátást, hiszen ha nem kísérik egyéb panaszok, akkor ártalmatlan jelenségről van szó. 

 

Hogyan tüntethetjük el őket?

Számos házi módszer létezik a táskák eltávolítására: ilyen például a hideg fémkanál, a zöld teás borogatás, az uborka karikák alkalmazása a szem alatti területeken. Ezek némelyeknél működnek, mások viszont semmi javulást nem tapasztalnak. Bár gyors, tüneti kezelésként hasznosak lehetnek, hosszú távon viszont sokkal célravezetőbb egy szemkörnyékápoló mindennapos használata.

Az arcra való hidratálókrémek többnyire nem nyújtanak kellő ápolást a szem környéki vékony, érzékeny bőr számára, így ezen a területen speciális kozmetikumokra lehet szükség. Ezek a koncentráltabb termékek megelőzik az apró szarkalábak és a szem alatti táskák kialakulását, feszesen és hidratáltan tartják a szem körülötti bőrt.

Hogyha pedig már megtörtént a baj, és mégis megjelentek a táskák, akkor az előbbi gyorsan ható házi praktikák mellett az arcunk kisminkelésével optikailag akár teljesen eltüntethetjük a duzzanatot és sokkal frissebb megjelenést varázsolhatunk magunknak. Ám ne feledjük, hogy az efféle tünteti kezelésekkel csak elfedjük a problémát, de nem oldjuk meg. A smink nem helyettesíti a gondos szemkörnyékápolást. 

 

Mikor forduljunk mégis orvoshoz?

Ahogy már említettük, a táskák a szem alatt önmagukban veszélytelenek, de ha a duzzanat fájdalmassá válik, kipirosodik vagy viszket, az már mindenképpen intő jel. Hogyha pedig a test egyéb részein is ödémás duzzanatok jelennek meg, az egyértelműen arra utal, hogy komolyabb probléma áll a háttérben. 

Ilyen tüneteket ugyanis fertőzés, allergia, vesebetegség, hormonális zavar vagy pajzsmirigy alul- illetve túlműködés is okozhat. Ebben az esetben már nem csak a szem alatti táskákat kell kezelni, hanem komplex terápiára is szükség lehet.

Ugyanakkor természetesen nem kell rögtön a legrosszabbra gondolni, hiszen a táskák a legtöbb esetben tényleg ártalmatlanok, így bőven elegendő a bőrtípusunknak megfelelő kozmetikumok használata, az egészséges étkezés, a bőséges folyadékfogyasztás és természetesen az elegendő mennyiségű alvás biztosítása.