BLOG

Tini arckezelés – már kamaszkorban is fontos a megfelelő bőrápolási rutin!

2024.01.23 15:27
Tini arckezelés – már kamaszkorban is fontos a megfelelő bőrápolási rutin!

Bár mindenkinek akadnak kisebb-nagyobb bőrproblémái, de a többség abban egyetért, hogy a felnőttkorban jelentkezők össze sem hasonlíthatóak azzal, amiket tizenévesen tapasztaltunk. A megfelelő tini arckezeléssel viszont mérsékelni lehet az ilyenkor jelentkező tipikus problémákat, ami az – ebben a korban egyébként is ingatag – önbizalmat is növelheti.

Mi történik ilyenkor a bőrrel?

A kamaszkor a nagy változások időszaka. A gyermekből pár év alatt fiatal felnőtt válik, az ilyenkor végbemenő élettani folyamatok pedig az egész szervezetre, köztük természetesen a bőrre is nagy hatással vannak. 

Ebben az életkorban indul be a nemi hormonok működése, melyek eleinte igencsak intenzíven dolgoznak, majd a húszas évek elejére “lenyugszanak”. Addig viszont a tinédzserek döntő többsége tapasztalja, hogy erősen verejtékezik, a haja és a bőre zsírosabb lesz, és rengeteg pattanás és mitesszer jelenik meg, sokszor nem is csak az arcon, hanem a háton vagy a dekoltázson is. 

Egy aknékkal teli arc pedig nagyon le tudja rombolni a kamaszok egyébként is törékeny magabiztosságát, ráadásul úgy tűnik, hogy a pattanásokkal vívott harc végeláthatatlan, hiszen amint egy végre kezd eltűnni, máris megjelenik helyette három másik. 

S bár a legfontosabb a türelem, és annak az elfogadása, hogy ez a jelenség a tizenéves kor természetes velejárója, azonban egy jól összeállított rutinnal valamelyest mérsékelhetjük a problémákat. 

 

A megfelelő tini arckezelés alapja egy gondosan kidolgozott bőrápolási rutin

Igaz, hogy egy tininek még nincs szüksége soklépéses, bonyolult rutinra, de ebben a korban épp itt az ideje a tudatos arcápolás bevezetésének, ráadásul a jól összeválogatott termékekkel a bőr állapotán is lehet javítani. Nézzünk is egy példát.

A zsíros, fénylő bőr számára nagyon fontos a megfelelő tisztítás, a felesleges faggyú eltávolítása. A Geek&Gorgeous termékcsalád Jolly Joker lemosója erre a célra tökéletes, hiszen alaposan, mégis gyengéden tisztít, nem szárít vagy irritál. Ugyanígy jó választás a Fabulon mélytisztító gélje is. 

Utána érdemes alkalmazni a Professional Budapest szalicilsavas tonikot, ez a készítmény ugyanis egyben hámlasztja, tisztítja és hidratálja a bőrt, ráadásul a pattanások után visszamaradó pigmentfoltokat is halványítja. 

A megtisztított, tonizált bőrre vigyük fel a G&G 101 B-bomb szérumot, amely niacinamide-ot, Zinc PCA-t és Sarcosine-t tartalmaz. Ez a készítmény szintén segít megszabadulni a pigmentfoltoktól, viszont ami miatt a tini arckezeléshez hasznos, az abból a tulajdonságából fakad, hogy mérsékli a bőr faggyútermelését és összehúzza a tág pórusokat. 

Végezetül ne feledkezzünk meg a hidratálókrémről sem. Egy kamasznak még felesleges anti-aging hatású kozmetikumokat használnia, viszont egy könnyed állagú hidratáló, például a Hydramax vagy a Botanic Concept termékcsaládból segít megőrizni a bőr puhaságát. 

Ez a rutin nem igényel napi pár percnél többet, így reggelente iskolába indulás előtt is belefér az időbe. 

 

További hasznos tanácsok

A gondos bőrápolás már félsiker, azonban legalább ilyen fontosak a mindennapi szokások is. 

A lányok ebben a korban például már szeretnek sminkelni, viszont a vastag alapozóréteg is kedvez a pattanások kialakulásának. Egy másik nagy hiba, ha “nekiesnek” az arcuknak és elkezdik kinyomkodni a pattanásokat. Ezzel ugyanis csak fokozzák a problémát, és sebeket, bőrgyulladást idézhetnek elő.

Ehelyett érdemes felkeresni időnként egy olyan kozmetikust, aki végez kimondottan tini arckezelést is, és szakszerűen meg tudja szabadítani a bőrt a pattanásoktól.