BLOG

Tippek a hatékony napvédelemhez

2020.05.15 08:29
Tippek a hatékony napvédelemhez

Amikor végre beköszönt a jó idő, ami sokakat a szabadba csábít, a legtöbben hajlamosak megfeledkezni a napvédelemről.

Ez nagy hiba, hiszen a napsugárzás káros hatásai mindenkire veszélyt jelentenek kortól, nemtől és bőrszíntől függetlenül. A bőrrák évről évre egyre több áldozatot szed, pedig egy kis odafigyeléssel könnyedén megelőzhető a baj.

Fő a fokozatosság!

Az ősztől tavaszig tartó időszakban sokkal kevesebb a napsütéses órák száma, valamint nem is tartózkodunk annyit a szabadban. Amint azonban beköszönt a strandidő, sokan bármiféle átmenet nélkül, hirtelen több órát a napon töltenek, bőrük pedig megsínyli ezt a drasztikus változást, és nagyon hamar vörösre pirul.

Ehelyett sokkal célravezetőbb, ha csak fokozatosan szoktatjuk hozzá a bőrünket a napozáshoz. Eleinte csak napi 15-20 percet, majd minden nap egy kicsit többet tartózkodjuk a napon, így egyrészt elkerüljük a leégést, másrészt a bőrünknek is sokkal kevésbé lesz megterhelő.

Az arcbőr kiemelt figyelmet igényel, hiszen ez az a terület, amelyet szinte állandóan ér a napfény, amint kilépünk a szabadba. A Helia-D Professional Fényvédő Hidratáló arckrémje SPF30 védelemmel óvja az arc érzékeny bőrét a káros UVA és UVB sugaraktól. Hidratáló és regeneráló hatásával hozzájárul a fiatalos, üde arcbőr megőrzéséhez. Nappali arckrémként mindennapos használatra ajánlott.

A kézfejünk és az alkarunk is szinte mindig szabadon van, ezért ennek a bőrfelületnek a fokozott napvédelméről is gondoskodnunk kell.

Hogyan napozzon tudatosan?

Mielőtt önfeledten a vízpart felé venné az irányt, nem árt, ha megfelelően felkészül a védekezésre. A napsugárzás ugyanis nem csak közvetlenül a napon tartózkodva éri a bőrt. A felhős, borús időben is ugyanúgy van UV-sugárzás, ráadásul ezek a láthatatlan sugarak visszaverődnek például a víz felületéről, a fűről vagy a homokról is, ezért még az árnyékban tartózkodóknak is szükségük van napvédelemre.

Ezért mindig használjon naptejet! A megfelelő termék kiválasztásakor mindig figyeljen a csomagoláson található SPF-re. Ez a szám azt jelöli, hogy az adott naptej mennyire erős védelmet nyújt a leégés ellen. A leghatásosabbak az SPF 50, illetve 50+ jelzéssel ellátott termékek.

A fényvédőt mindig legalább 15-20 perccel azelőtt kenje fel, hogy kimenne a napra, és maximum 2-3 óránként ismételje meg a műveletet, főleg, ha vízben tartózkodik. 11 és 15 óra között pedig lehetőség szerint kerülje a napozást, ugyanis ebben az időszakban különösen erős az UV-sugárzás.

Sport, kertészkedés és munkavégzés a szabadban

A napsugárzás persze nem csak a napozás közben éri a bőrünket. A szabadban végzett tevékenységeink során - sportolás, kertészkedés, kirándulás, munkavégzés - az öltözékünkkel is védekezhetünk. A sapka vagy kalap nem csak a napszúrás ellen véd. A hajra és fejbőrre hasonlóképpen káros gyakorolhat a tartós UV sugárzás, mint a bőrünkre. Ennek a következménye akár tartós hajhullás is lehet!

Tévhitek a napvédelemmel kapcsolatban

Sajnos sokan még mindig nem veszik elég komolyan a napsugárzás általi veszélyeket, és gyenge lábakon álló érvekbe kapaszkodnak, ha valaki megemlíti nekik a napvédelem fontosságát.

Az egyik ilyen téves állítás, hogy a természetesen sötét bőrre nem jelent fenyegetést a túlzásba vitt napozás. Ez egyáltalán nem igaz, hiszen a mediterrán országokban élőknél is ugyanúgy kialakulhat a bőrrák, ráadásul a sötétebb bőrszín miatt csak később vehetőek észre a kóros elváltozások.

Szintén fals információ, hogy a bőrrák könnyen gyógyítható, ezért nem annyira veszélyes. Ez csak a korai, még nagyon kezdetleges stádiumra igaz, amit csak gyakori szűrővizsgálatokkal lehet kimutatni.

Valamint az sem fedi a valóságot, hogy a naptejet elegendő csupán egyszer, a napozás kezdetén használni, utána pedig egész nap védelmet nyújt. Ilyen termék még nem létezik, ezért ha valóban szeretné elkerülni a leégést, még a legerősebb naptejet is pár óránként érdemes használni.

A napvédelem tehát rendkívül fontos, azonban a megfelelő bőrápolás további termékeket is igényel, melyeket webáruházunk kínálatában megtalál.


Helia-D Professional Fényvédő és Hidratáló krém