BLOG

Tippek a tavaszi bőrápolási rutinhoz

2021.04.29 10:49
Tippek a tavaszi bőrápolási rutinhoz

Már javában itt a tavasz, ezt pedig azt jelenti, hogy ha eddig nem tettük, akkor ideje összeállítani egy tavaszi bőrápolási rutint.

Ebben az évszakban ugyanis a természettel összhangban a bőrünk is változik, ráadásul egyre több időt töltünk a szabadban, napsütésben. Emiatt ajánlott némileg változtatni a bőrápolási szokásainkon is.

Könnyed ápolás

A hideg téli idő meglehetősen kíméletlen a bőrrel. Sokan küzdenek ilyenkor bőrszárazsággal, viszketéssel. Ahogy viszont odakinn melegszik az idő, és véget ér a fűtési szezon, a bőrünk már kevésbé lesz hajlamos a kiszáradásra (különösen, ha a sok csapadék miatt páradússá válik a levegő). 

Ezért ilyenkor már nincs feltétlenül szükség a zsírosabb, töményebb állagú testápolókra és arckrémekre, hanem leválthatjuk őket könnyedebb, vizesebb állagú, gyorsabban beszívódó készítményekre. Persze ha akadnak olyan területek, amelyek még ilyenkor is különösen szárazak (például könyök, térd), azokra használhatunk továbbra is száraz bőrre való krémet. 

A tavasz a pollenek megjelenésének időszaka is egyben, aki pedig allergiás valamelyikre, az ilyenkor gyakran szenved például orrfolyástól, orrdugulástól. A folyamatos orrfújás során viszont az ajkak és az orr közötti terület gyakran kipirosodik és érzékennyé válik. Ezért ezt a részt még gyakrabban érdemes krémezni, ha pedig az irritáció miatt esetleg csípne a megszokott készítmény, akkor a fájó bőrre használjunk valamilyen natúr bőrápolót, például shea vajat

 

A tavaszi bőrápolási rutin legfontosabb eleme: a fényvédelem!

Bár a fényvédők használata tulajdonképpen egész évben ajánlott - hiszen télen is van UV-sugárzás -, aki azonban a téli hónapokra száműzte őket, most annak is újra be kell építenie a mindennapi bőrápolásba! 

Hiszen egyre több és több időt töltünk a szabadban, ezzel pedig sokkal jobban kitesszük a bőrünket a káros UV-sugaraknak, ami a bőr öregedéséért is nagyban felelős. Emiatt viszont ne mondjunk le a friss levegőről és a természetről, hanem csak fordítsunk kellő figyelmet arra, hogy megvédjük a bőrünket. 

Használjunk minden reggel fényvédő hidratáló arckrémet, ha pedig sok időt töltünk a napon, akkor a szabadon lévő testrészeinket kenjük be magas faktorszámú naptejjel. 

 

Óvatosan a hámlasztással!

A hámlasztók azért nagyszerűek, mert megszabadítják a bőrt az elhalt hámsejtektől, és segítenek neki a megújulásban. A tavaszi bőrápolási rutinban viszont csak körültekintően érdemes alkalmazni őket, ugyanis az AHA-hámlasztóknak van egy olyan tulajdonságuk, hogy fényérzékenyebbé teszik a bőrt. 

Ezért a hámlasztást lehetőleg este végezzük, és ebben az esetben különösen fontos, hogy legalább SPF30-as fényvédővel indítsuk a napot! (A PHA és BHA hámlasztók ugyan nem okoznak fokozott fényérzékenységet, de még így sem ajánlott elhanyagolni a fényvédelmet.)

 

Alapos arctisztítás reggel és este

A napi kétszeri arctisztításra akkor is időt kell fordítani, amikor egész nap ki sem mozdulunk otthonról, ha viszont a jó időnek köszönhetően sok időt töltünk házon kívül, akkor pláne nem szabad “elsunnyogni”. Hiszen a levegő teli van porral, szennyeződésekkel, allergiát okozó pollenekkel, ezek pedig az arcbőrünkön is megtapadhatnak. 

Reggel viszont az ágyneműben található por, illetve a bőr által termelt faggyú az, amit el kell távolítani, mielőtt nekivágnánk a napi teendőinknek. 

Bónusz tipp: a tavaszi bőrápolási rutin összeállítása során is ügyeljünk arra, hogy olyan kozmetikumokat használjunk, amelyek a bőrtípusunknak megfelelőek.