BLOG

Tudatos bőrápolás - melyik hatóanyagnak mennyi idő kell, hogy elkezdjen hatni?

2021.02.16 13:40
Tudatos bőrápolás - melyik hatóanyagnak mennyi idő kell, hogy elkezdjen hatni?

Manapság annyiféle különböző kozmetikum létezik, hogy sokan belezavarodnak a rengeteg elnevezésbe, terméktípusba.

A laikusok számára például az sem egyértelmű, hogy melyik hatóanyagnak mennyi idő kell, hogy elkezdjen hatni, és milyen erősségűt érdemes választani. Egy profi bőrápolási rutin összeállításához szerencsére nem kell kozmetikusnak lenni, csupán ismernünk kell a bőrünk sajátosságait és az egyes összetevők hatásait. 

Mai cikkünkben két olyan összetevővel foglalkozunk, amelyek rengeteget segítenek a fiatalos bőr megőrzése érdekében: ez pedig a retinol és a C-vitamin.

Retinol, az anti-aging hatóanyagok sztárja

A retinol (más néven A-vitamin) hatásait tengernyi szakirodalom támasztja alá: nem csoda, hogy előszeretettel alkalmazzák ránctalanító készítményekben, de hatásos a tág pórusok, pigmentfoltok és pattanások ellen is. A retinol ugyanis képes serkenteni a bőr kollagéntermelését, ezáltal késleltetni a ráncok megjelenését. Antioxidáns hatásának köszönhetően a meglévő kollagén lebomlását is lassítja, így mondhatni duplán veszi fel a harcot az öregedés jelei ellen.

A pattanások és pigmentfoltok tekintetében pedig azért hatékony, mert felgyorsítja a bőr természetes megújulási folyamatát. A retinoltartalmú készítményeket - akárcsak a többi ránctalanítót - nem csak akkor érdemes elkezdeni használni, amikor már megjelentek az első szarkalábak, hanem bőrtípustól függően akár 30 éves kor környékén is! A Helia-D Cell Concept 35+ termékcsalád is tartalmazza ezt az értékes összetevőt.

A gyengédebb (0,1%-0,3%) retinoltartalmú készítmények az érzékenyebb bőrt sem irritálják, de 3-6 hónap elteltével így is látványos eredményt hoznak. Mindemellett bátran kombinálhatóak kémiai hámlasztókkal vagy C-vitaminos termékekkel. Persze az a bőrtípus függvénye is, hogy melyik hatóanyagnak mennyi idő kell, hogy elkezdjen hatni. 

 

C-vitamin, a multifunkciós bőrápoló

Hogyha már a sokoldalú hatóanyagokról van szó, akkor természetesen nem mehetünk el szó nélkül a C-vitamin mellett sem. Immunerősítés mellett a bőrünket is érdemes kényeztetni vele, hiszen ugyancsak segíti a kollagéntermelést, emellett antioxidáns és gyulladáscsökkentő, fokozza a fényvédő hatékonyságát, és segít visszaadni a bőr természetes ragyogását. Ezen előnyös tulajdonságai miatt került be a Helia-D Professional C-vitaminos lifting szérumba is. 

Amikor a C-vitaminos készítmények használatát beépítjük a mindennapi arcápolási rutinunkba, akkor a bőr már rövid távon visszanyeri természetes fényét. A ráncok körülbelül 3-6 hónap után kezdenek el csökkeni, a pigmentfoltok halványulása pedig átlagosan 12-16 hét alatt lesz észrevehető. 

Kellő körültekintéssel, és a bőrtípusunk ismeretével pedig kémiai hámlasztókkal is lehet együtt alkalmazni, de ha magasabb hatóanyagtartalmú termékeket választunk, akkor ne közvetlenül egymás után használjuk a kettőt.

 

Honnan tudhatom, hogy nálam melyik hatóanyagnak mennyi idő kell, hogy elkezdjen hatni?

A cikkben feltüntetett hatóidők természetesen csak az átlagot jelentik, de tudjuk, hogy minden bőr más és más. Valaki hiába szeretne magasabb hatóanyagtartalmú készítményeket használni, ha a bőre irritációval válaszol rá, másnak pedig abszolút nem okoz problémát a koncentráltabb formula. Érdemes kísérletezgetni a különböző kozmetikumokkal, és mindenkinek egyénileg kitapasztalni, hogy melyik hatóanyagnak mennyi idő kell, hogy hatni kezdjen.