BLOG

Útmutató az arcápolási termékekhez: melyikről mit kell tudni?

2021.09.28 10:14
Útmutató az arcápolási termékekhez: melyikről mit kell tudni?

A tudatos bőrápoláshoz elengedhetetlen, hogy ismerjük a saját bőrtípusunkat, valamint tisztában legyünk vele, hogy melyik arcápolási termékeket mikor érdemes használni.

Rövid útmutatónkban ehhez adunk egy kis segítséget!

Arctisztítók

Ide tartozik az arclemosó, a micellás víz, a tonik, az arctej, a fekete szappan, a sminklemosó kendő, vagyis minden olyan arcápolási termék, amely a bőrünk alapos tisztításáért felel. A tévhitekkel ellentétben nem lehet őket kiváltani a tusfürdővel vagy kézmosó szappannal, hiszen teljesen más az összetételük, és az arc bőre is másféle ápolást igényel. 

Persze ezekből a készítményekből is többféle létezik, mindig olyat válasszunk, ami megfelel a bőrtípusunknak. Az arctisztító termékeket naponta kétszer, reggel és este használjuk. Érdemes akár többfélét is egymás után, pl. lemosó gél után tonikot vagy micellás vizet a még alaposabb tisztításért.

 

Hidratáló krémek

Ha az arcunk már tiszta, jöhet a hidratáló krém! Ezeknek a termékeknek az elsődleges célja a bőr nedvességtartalmának biztosítása. A megfelelően hidratált bőr, puha, feszes, selymes tapintású, kinézetre pedig üde és élettel teli. 

Szintén többféle bőrtípusra elérhetőek, és gyakran kapható belőlük külön nappali és éjszakai változat. Ebből következik, hogy szintén napi 2 alkalommal érdemes használni, így biztosíthatjuk bőrünk hidratáltságát. 

 

Ránctalanító/feszesítő arcápolási termékek

Noha a bőr öregedése az élet természetes velejárója, ez még nem jelenti azt, hogy bele kellene nyugodni az egyre szaporodó és mélyülő ráncok megjelenésébe. Az arcápolási termékek között ma már számtalan hatékony feszesítő és ránctalanító készítmény található, amelyek képesek kisimítani a ráncokat, feszesebbé és fiatalosabbá tenni a bőrt, közben intenzíven ápolnak és hidratálnak. 

Ezeket általában korcsoportok szerint különböztetjük meg egymástól, pl. 30+, 40+, 50+ és így tovább. Az idősebbeknek szánt termékek általában többféle, hatékonyabb ránctalanító, feszesítő összetevőt tartalmaznak, így az érettebb bőrön is szemmel látható eredményt produkálnak. 

 

Arcszérumok

Az utóbbi időben igen népszerűek a különböző arcszérumok, sokan építik be őket a szépségápolási rutinjukba. Nem csoda, hiszen a szérumok koncentráltabb hatóanyagtartalommal rendelkeznek mint a krémek, így már kisebb mennyiségben alkalmazva is hatásosak. Elég csak pár cseppet eloszlatni az arcbőrön, és nem is muszáj őket minden nap használni. 

Az arcszérumok ugyancsak többféle bőrtípusra kaphatóak. Tisztítás után, de még a krémezés előtt alkalmazzuk. Várjuk meg, amíg beszívódik, csak utána vigyük fel az arckrémet. 

 

Hámlasztók

A bőr ugyan saját magától is megújul, de néha ez a folyamat lelassul, a visszamaradó elhalt hámsejtek miatt pedig fakónak, fáradtnak, élettelennek tűnik. Ezen azonban könnyen segíthetünk a kémiai hámlasztókkal, amelyek a legjobb arcápolási termékek, ha a bőrmegújítás a cél!

A fizikai hámlasztók a bőrradírokat és peelingeket jelentik, velük azonban érdemes vigyázni, mert a durva szemcsék mikrosérüléseket okozhatnak a bőrön. A kémiai hámlasztók ellenben sokkal gyengédebbek, a bennük található hatóanyagok feloldják a bőr felső, elhalt rétegét, így kíméletesen varázsolják újjá a bőrt. Egy jó hámlasztó emellett nem szűkölködik bőrnyugtató, hidratáló összetevőkben sem. 

A készítmények változó erősségben kaphatóak, a koncentráltabbakat nem szabad minden nap használni, mert irritációt okozhatnak.

Ne feledjük: nem baj, ha nem sikerül elsőre összeálítani a tökéletes arcápolási rutint, nyugodtan kísérletezzünk a különböző kozmetikumokkal, amíg mindenből meg nem találjuk a megfelelőt!