Ingyenes kiszállítás 15 000 Ft feletti vásárlás esetén!

BLOG

Útmutató az arcszérum használatához

2022.03.30 11:43
Útmutató az arcszérum használatához

Ma már egyre többen építik be a bőrápolási rutinjukba az arcszérumok használatát, ám azzal még mindig sokan nincsenek tisztában, hogy hogyan kell használni ezeket a készítményeket az optimális hatás érdekében. Nézzük meg a legfontosabb tudnivalókat!

Először is: miben különbözik az arcszérum az arckrémtől?

Már ránézésre is könnyű megkülönböztetni a kettőt, hiszen a szérumok a krémekkel ellentétben általában pipettás üvegcsében kaphatóak és folyékony állagúak. A külső mellett azonban összetételükben is jelentősen eltérnek.

Az arcszérumok ugyanis koncentráltabb formában tartalmazzák az aktív hatóanyagokat, amelyek a bőr mélyebb rétegeibe is képesek eljutni. Így látványosabb hatást fejtenek ki egy-egy bőrprobléma kezelésében, például a ránctalanításban vagy a pigmentfoltok halványításában. 

Bár az arcszérumok alapvetően kisebb kiszerelésben kaphatóak, ez viszont ne tévesszen meg minket, ugyanis a magasabb hatóanyagtartalom miatt alkalmanként pár csepp is elegendő belőlük. 

 

Hová építsük be a rutinunkba az arcszérumok használatát?

Fontos, hogy az arcszérumokat mindig a megtisztított bőrre vigyük fel, tehát az első lépés egy alapos arcmosás legyen, akár két lépésben (például micellás víz, majd arctisztító gél). Ezután a tiszta, száraz bőrre vigyük fel a szérumokat!

Amennyiben szükséges, akár többfélét is használhatunk, de egyszerre felesleges két-három különböző szérumnál többet felvinni. Ilyen esetben érdemes felváltva alkalmazni őket, például retinoltartalmú szérumot este, C-vitamin tartalmú készítményt pedig reggel felvinni. 

Az arcszérumokat mindig a hidratáló krém előtt használjuk, és várjuk meg, hogy teljesen beszívódjon, mielőtt más kozmetikumokat is alkalmaznánk! 

 

Mennyi szérumot használjunk?

A krémekkel ellentétben ezekből a termékekből tényleg elég néhány pár cseppet felvinni, nem kell, hogy az arcbőrünk “tocsogjon” tőle. Egyes szérumokból – például azokból, amik retinolt tartalmaznak – nem is ajánlott többet használni, mert irritálhatják a bőrt, esetleg zsíros, ragacsos érzetet hagyhatnak. 

Cseppentsük a készítményt az ujjainkra (előtte kötelező alaposan kezet mosni) vagy közvetlenül az arcbőrünkre, majd gyengéd mozdulatokkal masszírozzuk be a bőrbe! 

 

A szérumok kiváltják a hidratáló krémeket?

Ez egy népszerű tévhit, amire a válasz egy határozott nem. Az arcszérumokat nem a hidratálók helyett, hanem mellett kell használni, ugyanis a bőrnek mindkét fajta termékre szüksége van. Főleg akkor, ha olyan szérumot használunk, aminek elsődlegesen nem a hidratálás a feladata. 

A szérumozás után tehát mindig használjunk hidratáló krémet, reggelente pedig utolsó lépésként iktassunk be fényvédőt is!

 

Milyen gyakran használjuk a szérumokat?

Ez attól függ, hogy milyen hatóanyagú készítményről van szó, és mennyit tolerál a bőrünk. A magasabb koncetrációjú retinolos szérumokat például elég hetente 3-4 alkalommal használni, míg egy könnyű hyaluronsavas készítményt akár minden reggel és este felvihetünk. 

Ennél többször viszont felesleges, attól nem fogjuk hamarabb látni a hatást, ha naponta háromszor, négyszer is alkalmazzuk. 

 

Milyen kozmetikumokat használjunk még az arcszérumok mellett?

Egy profi rutin akár egy tucatnyi termékből is állhat, azonban még a legalapvetőbb bőrápoláshoz is szükségesek az alábbiak:

  • Arctisztító
  • Hidratáló krém
  • Fényvédő 

E hármas mellé természetesen beépíthetőek szérumok és egyéb kozmetikumok is, attól függően, hogy milyen típusú a bőrünk, és melyek azok a problémák, amiket orvosolni szeretnénk a tudatos bőrápolással.