BLOG

Valódi kincs, egyenesen Afrikából: ez a shea vaj!

2020.10.22 14:34
Valódi kincs, egyenesen Afrikából: ez a shea vaj!

Valódi kincs, egyenesen Afrikából: ez a shea vaj!

Manapság reneszánszukat élik a természetes bőrápoló szerek; egyre több nő és férfi fordít hátat a hosszú összetevőlistájú, kimondhatatlan nevű alapanyagokból álló kozmetikumoknak, és cserélik le régi bőrápoló termékeiket olyan természetes alternatívákra, mint például a shea vaj. Ez az fehér színű, enyhén édeskés illatú, szilárd anyag ugyanis nagyszerű bőrápoló tulajdonságokkal bír.

Honnan származik a shea vaj?

A shea vaj másik elnevezése a karité vaj, amelyből már ki lehet következtetni a származási helyét. A karité fa ugyanis egy trópusi növény, ami Afrika forró égövi országaiban, például Kongóban, Nigériában, Szenegálban, Ghánában és Ugandában őshonos. A növény termése a shea dió, ami igen magas (kb. 60-70%) zsírtartalommal bír, ezt pedig hidegen sajtolással nyerik ki belőle.

A módszer előnye, hogy a folyamathoz nem szükséges semmiféle mesterséges adalékanyag, valamint a hidegen sajtolás során az értékes hatóanyagok sem sérülnek. A finomítatlan shea vaj pedig tele van hasznos tápanyagokkal.

Bár a fejlett országokban elsősorban bőrápolásra használják, az afrikai őslakosok azonban például étkezési célokra, illetve világításra is alkalmazzák. Ez nekünk talán némiképp furcsa, de gondoljunk csak bele: a shea vaj arrafelé hétköznapi alapanyagnak számít, és szinte bárki hozzáférhet.

A shea vaj szerepe a bőrápolásban

Mint már említettük, a 100% tisztaságú karité vaj számos hasznos tápanyagot tartalmaz, többek között A-, E- és F-vitamint, valamint béta-karotint, különféle zsírsavakat, emellett pedig antioxidáns hatással is bír. Ilyen összetétellel pedig igazi csodaszer a bőr számára.

Természetes anyag lévén még az érzékeny bőrűek is használhatják, de ugyanúgy a normál bőrt is megnyugtatja, hidratálja, ápolja. A benne lévő zsírsavak táplálják a száraz bőrt, ami által sokkal selymesebbé és puhábbá válik.

E-vitamin tartalmának köszönhetően pedig képes lassítani az öregedési folyamatokat, és csökkenteni a ráncokat, ezért arcápoló, ránctalanító kozmetikumokban is igen értékes összetevő. Mindemellett pedig azt is érdemes megemlíteni, hogy bőrnyugtató hatása révén csökkenti a pattanásokat, és némi természetes fényvédő is található benne.

A száraz, viszkető bőrt akár napi szinten ápolhatjuk shea vajjal, viszont arra érdemes odafigyelni, hogy egy meglehetősen sűrű, zsíros anyagról van szó, ami nem szívódik be pár perc alatt. Ezért inkább este, lefekvés előtt célszerű alkalmazni. Napközben pedig használjunk könnyedebb állagú shea vajat is tartalmazó Zelka natúrkozmetikumokat.

Mire használható még a shea vaj?

Az általános bőrápoláson kívül a karité vajat használhatjuk a következő bőrproblémák esetén is:

  • Csípések, kiütések, gyulladások: a benne található nyugtató és gyulladáscsökkentő anyagoknak köszönhetően csökkenti a panaszokat, csillapítja a fájdalmat
  • Égési sérülések: gyorsítja a bőr regenerálódását, elősegíti a gyógyulást
  • Ekcéma, pikkelysömör, allergia: természetes hidratáló hatása révén táplálja és nyugtatja a bőrt, és mérsékli a tüneteket
  • Bőrkeményedések: puhítja a bőrt, segít a kirepedezett bőrfelület mielőbbi gyógyulásában
  • Várandósság: csökkenti a terhességi csíkok kialakulásának esélyét
  • Irritáció: borotválkozás után alkalmazva nyugtató és regeneráló hatású

Láthatjuk tehát, hogy a shea vaj egy valódi kincs a bőrünk számára. Ez szerencsére már a kozmetikai iparban sem titok, ezért a Helia-D termékei között is számos olyan készítmény található, amely karité vajat is tartalmaz.

Ár Radar árösszehasonlító és piac shopalike.hu