BLOG

Zsíralkoholok a kozmetikumokban - károsak vagy sem?

2021.04.19 09:32
Zsíralkoholok a kozmetikumokban - károsak vagy sem?

A kozmetikai termékek összetevőinek értelmezése nem egyszerű feladat, főleg azoknak, akik nem járatosak a témában, és a furcsa elnevezések csak értelmetlen betűhalmazoknak tűnnek.

Az alkoholról a többségnek azonban mégis van valami fogalma, bár azt már jóval kevesebben tudják, hogy ezeknek is több fajtája létezik, például a zsíralkoholok, amelyeket számos kozmetikumban használnak, és egyáltalán nem kell tartani tőlük.

Miért van rossz hírük az alkoholoknak?

Itt természetesen nem az italokra gondolunk, hanem az alkoholra, mint kozmetikai alapanyagra. Valójában ez csak egy gyűjtőnév, hiszen több típusa létezik, de általában az etanolt értik alatta. Sokféle készítményben alkalmazzák, találkozhatunk vele parfümökben, arcszeszekben, krémekben, arclemosókban, szájvizekben, dezodorokban, stb. 

Az alkohol jó tulajdonságai közé tartozik, hogy baktériumölő és gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, feloldja a zsírt, tartósít, eltávolítja a szennyeződéseket, illetve oldószerként is funkcionál. Miért övezi mégis rossz hírnév?

Nos, azért, mert az olyan alkoholok, mint például az etanol, eltávolítják a bőr természetes zsírrétegét, ezáltal igen erősen szárítanak. Aki gyakran használ magas alkoholtartalmú termékeket, annak bizonyára ismerős az állandó bőrszárazság, a viszketés, a feszülő érzés. Emiatt kapott szárnyra az a tévhit, hogy az alkohol a kozmetikumokban csak rossz lehet. A zsíralkoholok viszont teljesen más lapra tartoznak.

 

Miben mások a zsíralkoholok?

Az alkoholok egy másik csoportjába tartozó úgynevezett viasz- vagy zsíralkoholokat természetes növényi zsírokból és olajokból (például kókusz) állítják elő. A legfőbb különbség, hogy ezek egyáltalán nem szárítják a bőrt, hanem épp ellenkezőleg, puhítják és ápolják. Általában emulgeálószerként, sűrítő- és bőrpuhító anyagként használják őket. 

Ezektől az alkoholoktól tehát nem kell félni, hiszen nem fogják irritálni a bőrt. Közéjük tartozik a Cetyl Alcohol, Cetostearyl Alcohol, Stearyl Alcohol, Lanolin Alcohol, illetve a Cetearyl Alcohol, amellyel gyakran találkozhatunk a kozmetikumok INCI listáját böngészve. Ez utóbbit az AquaBoom Szuperhidratáló Krémgél is tartalmazza, még a száraz bőrre való változat is. 

Márpedig akinek alapvetően is száraz a bőre, annak egyáltalán nincs szüksége arra, hogy alkohollal még jobban kiszárítsa, de szerencsére a zsíralkoholok esetében egyáltalán nem kell ettől tartani, hiszen ezek az összetevők sokkal inkább bőrpuhító hatásukról ismertek. Emiatt a zsíralkohol-tartalmú termékeket nem szükséges elkerülni, hanem bátran beépíthetjük őket a szépségápolási rutinunkba, például a Botanic Concept hidratálókrémek segítségével.

 

Tudatos bőrápolás a mindennapokban

Nem kell ahhoz kozmetikusnak lenni, hogy összeválogassuk azokat a kozmetikumokat, amiket a bőrünk is szeret, és a rendszeres használatuk sem okoz problémát. Persze érdemes kicsit informálódni, és megtanulni azoknak a leggyakoribb összetevőknek a neveit, amelyek sok termékben előfordulnak. 

Így ha egy kozmetikum csomagolását böngésszük, akkor már tudni fogjuk, hogy például az Alcohol Denat, Ethanol és az Ethyl Alcohol az úgynevezett “rossz” alkoholok közé tartozik, melyek kiszáríthatják, esetleg irritálhatják a bőrt.

Ezzel szemben olyan készítményt bátran tegyünk a kosarunkba, amiben helyettük “jótékony” zsíralkoholok találhatóak, hiszen ezek nincsenek káros hatással a bőrre, és nem okoznak irritációt

Nagy figyelmet fordítunk arra, hogy készítményeinket csupa jóságos összetevővel gazdagítsuk, így a Helia-D termékek 99%-a nem tartalmaz a bőrnek ártalmas "rossz" alkoholt!