Ingyenes kiszállítás 15 000 Ft feletti vásárlás esetén!

BLOG

A fiatalos bőr titka: az antioxidáns-stratégia

2018.02.07 15:00
A fiatalos bőr titka: az antioxidáns-stratégia

Miért nincs örökké fiatal bőrünk? Mert a testünkben állandóan aktívak a szabadgyökök, egészségünk mikroszkopikus méretű bajkeverői. Folyamatosan azon ármánykodnak, hogy öregebbé tegyenek minket és oxidálják a sejtjeinket.

Még szerencse, hogy létezik egy felmentő sereg, akik felveszik a küzdelmet a szabadgyökökkel. Az antioxidánsokban évmilliók óta ott „ketyeg” a védelem biológiai programja: az egyik antioxidáns lelassítja a sejtkárosító folyamatokat, a másik a sejtek energiatermelését állítja be. Mindegyiküknek megvan a maga saját feladata. Az antioxidánsok olyan szervezetten és összehangoltan dolgoznak, akár egy focicsapat!

Ebben a cikkben a bőr biológiájának sejtszintű területére merészkedünk, hogy megértsük, milyen ádáz csata zajlik bennünk nap mint nap a fiatalság megőrzéséért!

A szabadgyökök elektron-bősége és a ráncok születése

A testünkben az oxigén elégése közben úgynevezett „elektron plusszal”, oxidáló tulajdonsággal rendelkező szabadgyökök keletkeznek, melyek komoly veszélybe sodorhatják az egészségünket.
A sejtek normális működésének három legfontosabb anyagát adják a fehérjék, a lipidek és maga a DNS. A szabadgyökök ezeket a létfontosságú elemeket bombázzák plusz elektronokkal, így zavarják össze a sejteket és öregítik a bőrünket.

A szabadgyökök kíméletlen tempóban oxidálják a sejtjeinket, ezáltal öregebbé, gyengévé és sebezhetővé válik az immunrendszerünk és az egész testünk. A bőrsejtek ilyenkor oxidatív stresszt élnek meg, ami a sejt gyulladásához, komoly degenerációhoz vagy a sejt pusztulásához (apoptózishoz) is vezethet. A szabadgyökök beleavatkoznak a sejtszignál folyamatokba (a receptorokon át a sejt belsejébe futó, az ottani rendszereket aktiváló folyamatokba) is, ami óriási rizikót jelent az egészségünkre nézve.

Mi a megoldás? Ezt csak az antioxidánsok tudják, mert már régen kidolgozták a védelmi stratégiát!


Az antioxidánsok megszakítják az oxidációs (öregítő) láncot

Az antioxidánsok szervezett „kommandója” már azelőtt összecsap a szabadgyökökkel, mielőtt azok elérnék és oxidálnák a sejtműködésért felelős anyagokat.

A szabadgyök túlságosan sok elektronnal rendelkezik, amit mielőbb szeretne átadni a testünkben lévő lipideknek, fehérjéknek és a DNS-nek. (Az emberi bőr és a légzőszervek rendelkeznek a legerősebb antioxidáns-védelemmel, mivel közvetlenül érintkeznek a levegőben lévő oxigénnel és nitrogénnel, így folyamatos oxidáció és szabadgyök-invázió fenyegeti őket.) 

A bőr fiatalságának megőrzéséért az oxidációs láncot megszakító antioxidánsok felelnek. A szabadgyökök ádáz ellenségei az A, C és E-vitaminok, a Q10 és a flavonoidok. Az E-vitamin szilárdabbá teszi a sejtek membránját, lassítja a szabadgyökök okozta degeneratív folyamatokat. A C-vitaminnak az oxidációs támadások redukálásában, azaz a sejtek eredeti állapotának visszaállításában jut főszerep. Az A-vitamin nagyon hatékonyan köti meg a szabadgyököket, védi a C-vitamint az oxidációtól, ráadásul a bőr hámsejtjeinek képződésében is részt vesz. A flavonoidok szintén leleményesek a szabadgyökök elfogásában, emellett gyulladáscsökkentő hatásuk is kiemelkedő, a Q10 pedig a szabadgyökök miatt sérült sejtek energiatermelésének helyreállításában játszik szerepet.

 

Mit tehetünk az öregítő szabadgyökök ellen?

A túl sokáig tartó napozás káros UV-sugarai, a mértéktelen dohányzás és a mozgásszegény életmód kulcsszerepet játszanak testünk és bőrünk öregedésében, a bennünk aktiválódó szabadgyökök születésében. Minél jobban kerüli ezeket a tevékenységeket, annál többet tesz a fiatalságáért és az egészségéért.

Az antioxidánsok megvédenek minket a sejtek öregedésétől, ám Mi is sokat segíthetünk nekik ebben. Keress enegy antioxidánsokban gazdag krémet, amely megőrzi a szépségét!