BLOG

Ezek az okok állhatnak a hajhullás mögött

2019.09.04 13:51
 Ezek az okok állhatnak a hajhullás mögött

Számtalan okból hullhat a hajunk az életünk folyamán. Ha tudjuk, hogy milyen folyamatok zajlanak a háttérben és milyen típusú a hajvesztés, eredményesen vehetjük fel a harcot a jelenséggel.

Mi számít hajhullásnak?

Bár azt hihetnénk, hogy a hajhullás egyértelműen kóros folyamat, de tény, hogy bizonyos fokig egyáltalán nem az. Napi 80-100 hajszál elvesztése még „belefér”, ennél több számít valóban hajhullásnak.

100 hajszál jelentős mennyiségnek tűnhet, de érdemes abba is belegondolni, hogy legalább 100-150 ezer hajszálunk van, ebből 100 szál elveszítése egyetlen alkalommal nem is olyan sok. Ha azonban ennél többről van szó (és az elvesztett hajszálaink száma jelentősen meghaladja a keletkező újakét), valamint a jelenség nem átmeneti, tényleg hajhullásról lehet szó.

A haj életének része a hajhullás is

A hajszálaknak van egy természetes életciklusuk, amelynek része a hajszálak elveszítése is, nem kell megijednünk, ha a fésű néha tele van hajszálakkal.

• Az életciklus első része a növekedés fázisa, amely 2-6 évig is eltart.

A hajszál az első időkben még nem látszik a felszínen is, hanem a hajgyökérben fejlődik. (A hajgyökér és a hajhagyma nem ugyanaz, utóbbi a hajgyökér alsó része.) A gyorsan növekvő hajszál csakhamar a fejbőr felett folytatja tovább az életét. A hajszál ebben a fázisban csak úgy szívja magába az éltető tápanyagokat, már csak ezért is fontos, hogy vitamindúsan, kiegyensúlyozottan táplálkozzunk. A hajgyökérben lévő úgynevezett mátrixsejtek igen gyors osztódásra képesek – feltéve, ha ideális körülmények állnak rendelkezésükre, mint a megfelelő vérellátottság és a bőséges tápanyagmennyiség.

• Ezután következik egy rövid, mindössze 2-3 hetes átmeneti fázis, amikor a hajszál már nem növekszik tovább, a hajhagyma a felszínre kerül.

• Az utolsó szakasz a 2-3 hónapos nyugalmi fázis, amelynek a végén a hajszál kihull, ám a hajgyökérből új hajszál keletkezik. Majd kezdődik ismét elölről, újra meg újra.

Hajszálaink eltérő arányban tartózkodnak az életciklus egyes szakaszaiban, a legnagyobb a növekedési fázisban lévő hajszálak aránya.

Nem minden hajhullás visszafordíthatatlan

A hajhullás alapvetően kétféle lehet: átmeneti vagy végleges. Előbbi esetben a hajhullás nagy eséllyel megállítható, utóbbiban sajnos nem. A harmadik típusnak azt tekinthetjük, ha valakinek eleve nincsen haja hajhagymák híján, de ez meglehetősen ritka, örökletes okokra visszavezethető jelenség.

Feltétlenül meg kell különböztetnünk azt, ha a hajhullás az egész fejbőrön egyenletesen (diffúzan) történik, illetve amikor „csak” foltokban jelentkezik. A foltos hajhullásnak is több altípusa létezik, attól függően, hogy hol helyezkednek el a foltok.

De miért történik mindez?

Egyértelmű válasz aligha lehet, a hajhullásnak nemcsak a típusa, de az oka is többféle lehet, a hormonális problémáktól kezdve a vitaminhiányig vagy a gyulladásos betegségekig.

A leggyakoribb okok, amelyek felgyorsítják a hajhullást

• Hormonális hatások, betegségek

Az életkor múlásával hajunk elvékonyodik, ritkul, hajlamos lesz a hullásra. Vannak azonban olyan időszakok, amelyekben a bekövetkező hormonális változások fokozott hajvesztéssel járhatnak.
A hölgyek esetében ilyen a klimax, a női hormonok csökkenésével járó változókor. A terhesség és szoptatás idején bekövetkező jelentős hormonváltozás is hasonló hatást válthat ki, a haj hullásnak indulhat. Ez magától is megoldódhat, de ha más probléma, például vitamin- vagy vashiány is kötődik hozzá, akkor előbb annak rendezése is szükséges. (Az említett hiánybetegségek terhességtől függetlenül is előfordulhatnak.)

A pajzsimirigyhormonok normál szintjének megváltozása is hajhullással hívhatja fel magára a figyelmet – akár a terhességet követően is. A pajzsmirigybetegség gyógyszeres kezelésével az általa kiváltott hajhullás is megszűnhet. Az úgynevezett androgén alopécia a férfihormonok által okozott hajhullás, de egyáltalán nem csak a férfiakat érintheti. Azok a nők, akik valamilyen betegség következtében magasabb tesztoszteronszinttel rendelkeznek, nagyobb eséllyel esnek át férfias típusú hajhulláson.

Van, hogy a szervezetben lévő gyulladásos betegség (például gyulladt foggal vagy mandulával összefüggő góc) áll a hajhullás hátterében, ilyenkor a góc feltérképezése és az alapbetegség gyógyítása állíthatja meg a hajhullást.

• Stressz és feszültség

A hajhagymák érzékenyek, ezért stresszesek is lehetnek, majdnem úgy, ahogyan mi. Az átélt feszültségtől természetes életciklusukban zavar keletkezhet, a stressz hatására megnőhet a hajhullással összefüggésbe hozható férfi- (androgén) hormonok szintje.

A stresszkezelés, a jóféle izgalom és a negatív stressz megkülönböztetése már önmagában kedvező hatású lehet a hajhullásra nézve is. Nemcsak a munkahelyi stresszre érdemes figyelni, hanem azokra a hatásokra is, amelyek kifejezetten hajunkat érik, mint a drasztikus hajszínváltoztatás vagy a hajat roncsoló göndörítés, vasalás. A hajhagymákat nem éri a festék, de ha nem tartjuk be a használati előírásokat és túl sokáig hagyjuk a hajon a festéket, vagy számunkra allergiát okozó hajfestéket választunk, az a fejbőrt is megviselheti, érzékenyebbé teszi.

• Szezonális hajhullás

A szezonális hajhullás nem mítosz, az év bizonyos időszakaiban a hajhullás valóban felgyorsulhat. Tipikusan ilyen a tavasz, amikor a hajunk szempontjából összeadódik az előző hónapok minden káros hatása. A vitaminban szegény táplálkozás, a fényhiány miatti lehangoltság vagy a kevesebb mozgás is. A tavaszi fáradtságnak nevezett jelenségen a hajhagymáink is átesnek, ezekben a hónapokban hajszálaink fénytelenebbek, erőtlenebbek lehetnek.

• Vitamin- és tápanyaghiány

Lehet, hogy maga a hajszál élettelen, de a hajhagyma nagyon is él. Bizonyos tápanyagok (például a vas) és vitaminok nélkül a hajszál növekedése nem lesz sikeres. A stressz és a vitaminhiány szorosan összefügghet, folyamatos stresszhelyzetben a felszívódás is csökken, hajunk sem tudja hasznosítani az elfogyasztott értékes vitaminokat. A fejbőr megfelelő állapota, így optimális vérellátása is elengedhetetlen hozzá, hogy a tápanyagok jótékony hatása érvényesüljön. Ha a hajhagyma vitaminraktárai fel vannak töltve és a fejbőr egészséges, a hajszálak erősek, jó tartásúak lehetnek.

A mindennapokban aligha figyelünk oda rá, hogy úgy táplálkozzunk, hogy az hajunknak is megfelelő legyen, ez pedig nagy kár. A hajhagymáknak ugyanolyan szükségük lenne a megfelelő étrendre, mint nekünk. Az egyik legnagyobb vétek hajszálaink ellen az egyoldalú, bizonyos tápanyagcsoportokat figyelmen kívül hagyó diéta, amely hosszú távon megfosztja a hajhagymákat az éltető tápanyagoktól.

Mit tehetünk a hajhullás megállításáért?

Olyan szer aligha létezik, amely egy csapásra, egyik napról a másikra véget vetne a hajvesztésnek, hiszen a kiváltó okok is rendkívül sokfélék lehetnek.

Azt sem szabad elfelejtenünk, hogy a hajszálak növekedése időbe telik. Nem elég csak felrázni, működésre bírni a hajhagymákat vagy tápanyaggal ellátni a hajszálakat, némi türelemre mindenképp szükség lesz. Kétségbeeséssel amúgy is csak rontanánk a helyzeten: a nyugodt, stresszmentes hozzáállás eleve pozitívan befolyásolja hajhagymáink teljesítményét.

Nem várhatjuk egyetlen csodaszertől a megoldást. Olyan kúrát kell alkalmaznunk, amelyben az életmódbeli elemek ugyanúgy megtalálhatók, mint az egymás hatékonyságát növelő hajápoló készítmények.

Dupla koffein sokszorozza a gyógynövények erejét

A Helia-D Regenero hajápoló termékcsaládot úgy terveztük, hogy a hajerősítő sampon, a hajhullás elleni hajszesz(eszencia) és a hajnövekedést serkentő vitamin együttesen segítsék hajhullás mérséklődését, az életképes hajhagymák működésének újraindítását és a hajszálak erősödését!

A Helia-D hajápoló termékcsalád alapja a Regenero gyógynövény komplex, amely 26 gyógynövényt tartalmaz, mint például a mezei zsúrló, a nagycsalán, a kamilla, a körömvirág, a csipkebogyó, az édeskömény, a diólevél, vagy a rozmaring, hogy csak a leismertebbeket említsük. Ezen sokféle növény kivonatai olyan harmonikus elegyet alkotnak, amelyben az alkotórészek kiegészítik, erősítik egymás hatását.

Ezt a hajhullás elleni hatóanyag komplexet koffeinnel is kiegészítettük. Így készült el a Regenero koffeines samponunk és a Regenero koffeines hajszeszünk (eszencia). A kutatási eredmények alapján összeállított Regenero termékcsalád hatóanyagai közvetlenül a hajhagymáknál fejtik ki a hatásukat. A még működőképes hajhagymákat a koffein felébreszti, a gyógynövények pedig táplálják, a hajszálak növekedésnek, erősödésnek indulhatnak. A haj, a körmök és a bőr kiegyensúlyozott vitamin ellátásáról pedig szépségvitaminjaink gondoskodnak.

Helia-D Regenero hajerősítő termékek Helia-D Regenero koffeines sampon és eszencia