BLOG

Az argánolaj 4 előnyös hatása, ami miatt ott a helye minden arc- és bőrápolási rutinban

2022.12.28 09:48
Az argánolaj 4 előnyös hatása, ami miatt ott a helye minden arc- és bőrápolási rutinban

A Marokkó “folyékony aranyaként” ismert argánolaj hatásairól ódákat lehetne zengeni. Ezt az anyagot az ott élők már nagyon régóta alkalmazzák mindenféle célra, napjainkban viszont a modern kozmetikai iparban is egyre nagyobb jelentőséggel bír.

A körülötte lévő felhajtás pedig abszolút jogos, hisz az argánolaj tényleg rengeteg kiemelkedő tulajdonsággal bír, melyek miatt mindenkinek érdemes lenne valamilyen formában beépítenie a szépségápolási rutinjába. Nézzük is meg, hogy mi mindenre használható!

 

Száraz bőr hidratálása

Az argánolaj igen gazdag ápoló zsírsavakban, linolsavban és palmitinsavban. Ezek az összetevők ápolják, erősítik a bőr felső lipidrétegét, mely a víz, a száraz levegő, illetve a fizikai behatások miatt hajlamos megsérülni, így védtelen marad és kiszárad.

Használjunk argánolajat is tartalmazó hidratáló testápolót, mely az említett anyag mellett egyéb értékes összetevőket is tartalmaz, így a bőrünk hamar visszanyeri puhaságát és rugalmasságát. Minden nap szánjunk időt a krémezésre, lehetőleg fürdés után! A különösen száraz területeken (pl. könyök, sarkak bőre) használjunk 100%-os argánolajat! Ebből pár csepp is elég, oszlassuk el a bőrünkön, és hagyjuk beszívódni!

 

Az ajkak ápolása

A téli időszakban az ajkak is hajlamosabbak a kiszáradásra, a kicserepesedett, sebes száj pedig cseppet sem esztétikus látvány és igen fájdalmas lehet. Az argánolaj hatása viszont itt is megmutatkozik: oszlassunk el pár cseppet az ajkainkon, ezzel nemcsak visszanyerjük a bőr puhaságát, hanem megelőzhetjük a további kiszáradást is. 

 

Arcápolás

Az argánolaj nagy mennyiségben tartalmaz E-vitamint, ferulasavat, antioxidánsokat, illetve gyulladáscsökkentő hatással is bír, így hiba lenne kihagyni pont az arcápolásból. 

Az olajformula helyett azonban használhatunk argán őssejttartalmú kozmetikumokat is – például a Professional Budapest Argán Őssejt krémet – ugyanis ebben a formában az argán képes arra, hogy serkentse a bőrszövet sejtjeinek aktivitását, ezzel meggátolva a kollagén- és elasztintermelés lelassulását, ami az öregedés természetes velejárója. 

Vagyis anti-aging hatással is rendelkezik, ami egy bizonyos kor után mindenki számára lényeges, aki szeretné minél tovább megőrizni fiatalos kinézetét. Hogyha az arckrém mellett pár csepp argánolajat is felviszünk a bőrünkre, azzal a hidratálást is fokozhatjuk.

Ám ne feledjük, hogy ez esetben a kevesebb valóban több, ugyanis egy testes, sűrű olajról van szó, így könnyű túlzásba esni. 2-3 csepp bőven elég az egész arcra. 

 

Az argánolaj hatása a hajra

Az argánolaj hatásait nemcsak a bőr-, hanem a hajápolásban is kamatoztathatjuk. A hosszabb hajú hölgyek számára a hajvégek töredezése, sprőddé válása meglehetősen gyakori probléma. Ezen viszont segíthet az argánolaj.

Többféle módon is használhatjuk: 

  • Készítsünk belőle hajmosás előtti pakolást: vigyük fel a teljes hajhosszra, majd tekerjük be törölközőbe, és hagyjuk rajta legalább 1-2 órát, végül alaposan öblítsük ki!
  • Használjuk kondicionálásra: keverjünk bele pár csepp argánolajat a megszokott balzsamunkba vagy hajpakolásunkba, és így használjuk! A haj érezhetően puhább és selymesebb lesz.
  • Hajvégápolóként és leave-in kondicionálóként: minden nap a reggeli fésülködést követően vigyünk fel néhány cseppet a hajhosszra, különös tekintettel a tincsek végeire! Ilyenkor nem kell kiöblíteni, ha valóban keveset használunk, a haj nem lesz tőle zsíros hatású.

Az argánolaj hatásai bár valóban csodálatosak, mindent azért nem helyettesít, így továbbra is szükségünk lesz még egyéb kozmetikumokra is.