BLOG

Q10 koenzim, a ráncok egyik legfőbb ellensége

2019.05.30 12:06
Q10 koenzim, a ráncok egyik legfőbb ellensége

A Q10 koenzim egy zsírban oldódó, vitaminokhoz hasonló vegyület, sejtjeink nélkülözhetetlen energiaforrása. Bőrfiatalító, ránctalanító és nedvességpótló hatását a szépségipar is kamatoztatja, az anti-aging termékek egyik elengedhetetlen összetevője.

Az ubikinonnak is nevezett Q10 (vagy koenzim Q) létezését 1957-ben fedezte fel egy amerikai tudós, Frederick L. Crane. Arra már Peter Dennis Mitchell brit kémikus jött rá, hogy a koenzim legfőbb funkciója az élő sejtek védelme és energetizálása – ez a felismerés pedig Nobel-díjat ért 1978-ban.

Kellő mennyiségű Q10 koenzim jelenlétében a sejtjeink több energiát termelnek, és ez egész teljesítményünkre pozitívan hat.

A tápanyagot a sejtek mitokondrium nevű része tartalmazza, a jelenléte fokozza az erőnlétünket, hozzájárul a szív- és érrendszer normál működéséhez, a magas vérnyomás megelőzéséhez. A Q10 koenzim egyben erős antioxidánsként is funkcionál, semlegesíti a szabad gyököket, ezzel megóvja a sejteket az oxidációs stressz okozta károsodásoktól.

Szervezetünk egy ideig képes saját maga előállítani a szükséges mennyiségű Q10 koenzimet, ám az idő múlásával, általában harmincas, negyvenes éveink környékén a Q10 koenzim termelődése folyamatosan csökkenni kezd. Pótlás híján ennek szinte az egész szervezetünk megérzi a hatását, energiaszintünk csökken, fáradtabbak leszünk.

A bőr sem kivétel, hiszen a bőröregedés, a ráncosodás folyamatának hátterében a szabad gyökök romboló hatása áll, melyet olyan külső hatások súlyosbítanak, mint az UV-sugárzás.

Ha nincs, ami fékezze ezt, a bőr rugalmasságért, feszességért felelős kollagén és az elasztin szerkezete megváltozik. A kötőszövet egyre gyengül, ezért bőrünk veszít a tartásából, míg végül megereszkedik, ráncossá, petyhüdtté válik.

Hogyan hat a Q10 koenzim az arcbőrünkre?

A Q10 koenzim antioxidáns hatása révén védelmet jelent a sejteknek a szabad gyökökkel szemben, segít elkerülni az idő előtti öregedést, ráncosodást. Serkenti a kollagéntermelést, segít, hogy a bőr feszesebbnek, simábbnak tűnjön, sőt, még a nedvességtartalom fenntartásához is hozzájárul.

Mit tehetünk, hogy utánpótláshoz jussunk?

Testünk (és bőrünk) nem csak a természetes folyamatok révén juthat hozzá a Q10 koenzimhez, külső forrásokból is bevihetjük a szervezetünkbe. A vörös húsok és az állati belsőségek (pl. szív, máj) például viszonylag nagy arányban tartalmaznak Q10 koenzimet – de tény, hogy ezek rendszeres, kellő mennyiségű fogyasztását nehéz beépíteni a táplálkozásunkba. Ráadásul a Q10-igény az életkorral egyre gyorsabb ütemben nő, még a megfelelő élelmiszerek fogyasztásával sem oldható meg teljes mértékben a pótlás. De mindez nem jelenti azt, hogy nem tehetünk semmit a bőrünk védelme érdekében…

Helia-D Classic termékcsalád, az arcbőr Q10-forrása

A Helia-D Classic termékek a ráncok csökkentésére, a bőr hidratálására és táplálására specializálódtak, bármely bőrtípus igényeinek megfelelve.

Az egyik kulcsfontosságú hatóanyag számos Helia-D Classic készítmény esetében a bőröregedés ellen harcoló Q10 koenzim. A bőr feszességét, teltségét a hozzáadott vitaminok (például C- és E-vitamin) és értékes növényi olajok (például ligetszépe-olaj, szőlőmagolaj) növelik tovább.

A szem körüli finom, vékony bőrt és az érett arcbőrt egyaránt elláthatjuk a Q10 koenzimből származó energiával:
• A Helia-D Classic szemránckrém célirányosan a szemkörnyék körül keletkező ráncok, szarkalábak mérséklésében, eltüntetésében nyújt segítséget.
• Az arcbőr napközbeni frissességéért a Helia-D Classic nappali ránctalanító krém felel és ráadásként még az UV-sugárzás káros hatásaival szemben is védelmet biztosít.
• A Helia-D Classic éjszakai ránctalanító krém lehetővé teszi, hogy az arcbőr ébredés után kisimultabb legyen, a rendszeres használattal a ráncok is csökkenjenek.

Vesse be a Q10 koenzimet ráncai ellen!