Ingyenes kiszállítás 15 000 Ft feletti vásárlás esetén!

BLOG

Kérdések és válaszok a fényvédős arckrém használatával kapcsolatban

2022.03.21 12:46
Kérdések és válaszok a fényvédős arckrém használatával kapcsolatban

A fényvédős arckrém használatának alapvetőnek kellene lennie minden szépségápolási rutinban. Sokan viszont még mindig bizonytalanok ezzel kapcsolatban, ezért most megválaszoljuk a leggyakrabban felmerülő kérdéseket.

  • Miért fontos fényvédőt használni?

Ma már több kutatás is bebizonyította, hogy a bőr öregedéséért főként a napból eredő UVA- és UVB-sugarak felelősek. A nap fényének kitett bőr hamarabb kezd el ráncosodni, megereszkedni, és nagyobb az esély a pigmentfoltok kialakulására is. Ez még csak a jobbik eset, az UV-sugárzás ugyanis bőrrákot is okozhat. 

Mivel nem élhetünk egész életünkben “vámpír módjára” a sötétben rejtőzködve, ezért a legkézenfekvőbb módon kell védenünk a bőrünket a nap sugaraitól: fényvédő kozmetikumok használatával. Ezek a termékek olyan összetevőket tartalmaznak, melyek kiszűrik a káros UV-sugarakat, ha megfelelő gyakorisággal és mennyiségben használjuk őket.

 

  • Az év mely szakában kell fényvédős arckrémet használni?

A válasz egyszerű: az év mind a 365 napján. Az UV-sugárzás ugyanis a közhiedelemmel ellentétben nemcsak nyáron fenyeget, hanem egész évben, még a tél közepén is. Sőt, a borult idő sem nyújt védelmet, ugyanis a felhők sem szűrik ki teljesen az UV-sugarakat. 

Mivel az arc az a bőrfelület, ami télen és nyáron szabadon van, ezért a Helia-D fényvédős arckrém használata nem évszakhoz kötött: minden nap szükség van rá. Tavasztól őszig, amikor lengébb és rövidebb ruhákban járunk, az egyéb testtájainkon is érdemes naptejet használni, mialatt a szabadban tartózkodunk. 

 

  • Hány faktoros fényvédőt használjak?

A fényvédők faktorszámát az SPF értékkel jelölik. Ez egy nemzetközi szabvány, és azt jelenti, hogy a készítmény hányszorosára növeli a bőr védekezőképességét a nap sugaraival szemben ahhoz képest, mintha nem használnánk fényvédőt. 

Az ősztől tavaszig terjedő időszakban is célszerű legalább SPF 30-as fényvédős arckrémet alkalmazni, de nyáron – különösen akkor, ha érzékeny a bőrünk vagy sokat időzünk a napon – ajánlott SPF 50 vagy 50+ terméket használni. 

Ami nagyon fontos, hogy a faktorszámok nem adódnak össze, tehát ha például egy SPF 50-es arckrém fölé felviszünk egy SPF 20-as alapozót, akkor nem kap a bőrünk 70 faktoros védelmet, hanem ugyanúgy csak 50 faktoros lesz.

 

  • A bőrápolási rutinban hova helyezzük a fényvédőt?

A fényvédelem lehetőleg a reggeli bőrápolás utolsó lépése legyen, hiszen ha még egyéb, kiváló minőségű kozmetikumot is felviszünk rá, azzal hígítjuk, csökken a hatékonysága. Jogosan merül fel a kérdés, hogy mi a helyzet a sminkeléssel?

Nos, ha a fényvédő fölé alapozót is szeretnénk felvinni, akkor várjunk legalább 10-15 percet, amíg a krém beszívódik, és kialakul a védelmet biztosító filmréteg. Érdemes olyan alapozót használni, ami maga is tartalmaz fényvédőt, de ez nem helyettesíti, csak kiegészíti a védelmet. 

  • Akkor is használjunk fényvédőt, ha egész nap ki sem lépünk a lakásból? 

Igen, a bőrünk védelmében ilyenkor is nyugodtan felvihetjük, ártani nem ártunk vele. Egyébként pedig érdemes tisztában lenni vele, hogy az ablaküveg sem szűri ki az UV-sugarakat (kivéve, ha speciális UV-szűrő fólia van rajta), tehát a napfény odabenn is éri a bőrünket, különösen, ha például az ablak mellett ülve dolgozunk. 

 

  • Mennyi fényvédőt vigyünk fel a bőrre?

A fényvédős arckrém az a kozmetikum, amivel nem kell csínján bánni: minimum egy ötforintos nagyságú mennyiséget kenjünk fel minden reggel, de ha sokat tartózkodunk a napon, akkor pár óránként ajánlott újrakenni. 

Ne feledjük: már ennek az egyetlen terméknek a használatával is rengeteget tehetünk azért, hogy a bőrünk minél tovább megőrizze egészséges fiatalságát.