BLOG

Hatóanyagok nyomában: mire jó a retinol, hogyan kell használni?

2022.04.25 14:38
Hatóanyagok nyomában: mire jó a retinol, hogyan kell használni?

A tudatos bőrápoláshoz számos olyan kiváló hatóanyag áll rendelkezésre, melyek könnyen hozzáférhetőek, pozitív hatásukat pedig kutatások tömkelege igazolja. Közéjük tartozik a retinol is, amely az egyik legjobb “fegyver” a bőröregedés elleni küzdelemben.

Mi az a retinol?

A retinol a retinoidok családjába tartozik, melyeket más néven A-vitamin származékoknak is nevezünk. Rokonságban áll a retionolsavval, a retinallal és a Hydroxypinacolone Retinoate (HPR) nevű összetevővel is. 

A retinolsav egy olyan aktív molekula, ami képes reakcióba lépni a bőrsejtekkel, és serkenteni a kollagéntermelést. Az ő hatása a legerőteljesebb, emiatt vényköteles gyógyszerhatóanyagnak számít, a felhasználása ugyanis szakértelmet igényel.

A retinol és a retinal olyan molekulák, amiket a bőrbe juttatva a bőr saját enzimjei retinolsavvá alakítanak, így ugyancsak képesek kifejteni pozitív hatásaikat, viszont jóval biztonságosabb a használatuk, mint a retinolsavé. A HPR pedig egy új generációs összetevő, melynek a hatásosságát még egyelőre nem sok bizonyíték támasztja alá, de az eddigi vizsgálatok eredményei igen biztatóak. 

Érdemes még megemlíteni a bakuchiolt is, amelynek kémiailag ugyan nem sok köze van a retinolhoz, viszont hatásait tekintve igen hasonló, így az anti-aging bőrápolásban is egyre nagyobb szerepet kap, mint a retinol növényi alternatívája. 

 

Milyen hatással van a retinol a bőrre?

A retinol legfőbb kedvező tulajdonsága, hogy enzimek segítségével képes megújítani a bőrsejteket, ezáltal serkenti a kollagéntermelést, ellenállóbbá tesz a káros szabad gyökök ellen, halványítja a pigmentfoltokat, hegeket, segít eltüntetni a pattanásokat, összehúzni a tág pórusokat, simábbá, feszesebbé teszi a bőrt, és lassítja a kollagén lebomlását. 

Retinollal találkozhatunk a ránctalanító krémekben, de szérum formában is érdemes alkalmazni, ugyanis ezekben a készítményekben általában magasabb koncentrációban szerepel – emiatt körültekintőbben is kell használni. 

 

Milyen erősségű retinolt válasszunk?

Ezekből a készítményekből többféle erősségű is létezik: a retinol “testvérét” a retinalt tartalmazó szérumok közül például a 0,05%-os koncentráció közepesnek, míg a 0,1%-os már kifejezetten erősnek számít. 

Amennyiben még sosem használtunk retinolféléket tartalmazó kozmetikumokat, akkor mindig az alacsonyabb hatóanyagtartalmú készítményekkel kezdjünk, ugyanis a retinolok alkalmazásához fokozatosan kell hozzászoktatni a bőrt!

Amennyiben a heti 2-3 alkalommal történő használat mellett nem tapasztalunk irritációt, akkor a szérum használatát beépíthetjük a mindennapi rutinunkba, ha pedig itt sem tapasztalunk problémát, akkor válthatunk egy intenzívebb hatóanyagtartalmú termékre.

Az erősebb készítményeket nem is szükséges minden egyes nap alkalmazni, elég lehet heti 3-4 alkalom is ahhoz, hogy a retinol kifejthesse áldásos hatásait. 

 

Hogyan használjuk a retinolt?

A retionolos termékeket – mint a legtöbb szépészeti kozmetikumot – mindig megtisztított arcbőrre kell felvinni. Amennyiben több szérumot is használunk, akkor kezdjük a sort a könnyedebb, olajmentes formulákkal, és ezután alkalmazzuk a retinolt, végül fejezzük be a rutint egy hidratáló arckrémmel! Nagyon figyeljünk arra, hogy szembe ne kerüljön!

Mivel a retinol szerkezetileg elég instabil, fény hatására csökken a hatékonysága. Emiatt inkább az esti rutinban javasolt a használata. Reggel pedig ne feledkezzünk el a fényvédelemről, ha ugyanis védekezünk a káros UV-sugarak ellen, azzal lassítjuk a bőr öregedését, így a retinol is hatékonyabban tud “dolgozni”!