BLOG

Mire kell figyelni az érzékeny bőr ápolásánál?

2022.07.18 12:36
Mire kell figyelni az érzékeny bőr ápolásánál?

Az érzékeny bőr ápolása nem egyszerű, ugyanis sokféle összetevőt és hatóanyagot nem tolerál, így nem könnyű rálelni azokra a kozmetikumokra, amiket irritáció nélkül használhatunk. Ezért ha érzékeny bőrrel küzdünk, akkor az alábbi elvek mentén haladva érdemes összeállítani a bőrápolási rutint.

Kezdjük az alapoknál!

Az arcbőr alapvető ápolásához csupán háromféle termék szükséges: lemosó, hidratáló és fényvédő. Ennyiből áll voltaképpen az alaprutin, amit lehet tovább bővíteni annak függvényében, hogy milyen bőrproblémán szeretnénk segíteni (például túlzott zsírosodás, pattanások, pigmentfoltok, ráncosodás) 

Az érzékeny bőr ápolásánál azonban a legjobb, hogyha tényleg az alapoktól építkezünk. Tehát amikor elkezdjük összeállítani az új rutinunkat, először csak erre a három készítményre fókuszáljunk!

Szerezzünk be például egy gyengéd arctisztítót az Officina Care Concept termékcsaládból, ami lágy habjával kíméletesen, a bőr kiszárítása nélkül távolítja el a sminket és a szennyeződéseket. Hogyha a bőr nem reagál irritációval, kipirosodással, akkor bátran használhatjuk a terméket.

Keressünk mellé egy hasonlóan érzékeny bőrre való hidratáló krémet és egy fényvédőt, és ha ezekből sikerült megtalálni a megfelelőt, akkor az első lépést máris kipipálhatjuk: van egy szuper alaprutinunk, amihez bármikor visszatérhetünk. 

 

Fokozatosan bővítsük az arcápolási rutint!

Gyakran felüti a fejét egy-két pattanás, túlságosan tágak a pórusaink, emellett még néhány pigmentfolt is kirajzolódik a bőrünkön… Ezek kezelésére mind-mind remek kozmetikumok léteznek, ám az érzékeny bőr ápolása során törekedni kell arra, hogy csak fokozatosan építsük be őket a rutinunkba.

Hogyha ugyanis egyszerre bevezetünk 3-4 új készítményt, és a bőrünk irritációval reagál, akkor nem lesz egyszerű megtalálni, hogy vajon melyik termék lehet a “bűnös”. Épp ezért egyszerre mindig csak egy új kozmetikumot próbáljunk ki!

Adjunk 2-3 hetet a bőrünknek, ezalatt figyeljük meg alaposan, hogyan reagál, és ha nem tapasztalunk semmi rendelleneset, akkor az adott terméket továbbra is használhatjuk, és bővíthetjük tovább a rutint a következővel.

 

Válasszunk érzékeny bőrre való termékeket!

Amennyiben nem vagyunk kozmetikusok vagy bőrgyógyászok, akkor bizonyára meggyűlik a bajunk az INCI-lista elemzésével, márpedig az összetevők ismerete fontos ahhoz, hogy ki tudjuk szűrni a potenciálisan irritáló összetevőket tartalmazó kozmetikumokat.

Ám ha kifejezetten az érzékeny bőr ápolására kifejlesztett termékeket keressük, akkor egy kicsit könnyebb helyzetben vagyunk, hisz ezek a készítmények általában eleve mentesek az allergén összetevőktől.

Ilyen például az új Botanic Concept nappali hidratáló krém is. A normál és száraz bőrre való változat mellett ugyanis már elérhető az érzékeny bőrre szánt verzió is. 

A termék sajátossága, hogy nem tartalmaz illatanyagot (amit a szenzitív bőr sok esetben nem tolerál), helyette viszont olyan hatóanyagok kerültek bele, mint a homoktövisolaj, Bisabolol vagy az Allantoin, melyeknek bőrnyugtató, irritációcsökkentő, regeneráló hatásuk van. 

Könnyed állagú, gyorsan beszívódó, intenzíven hidratáló, tápláló és nyugtató készítmény, amely remekül illik egy érzékeny bőrre való rutinba.

 

Az érzékeny bőr ápolásának legfontosabb alapelve: a megfigyelés

Szenzitív bőrnél különösen fontos, hogy figyeljük a visszajelzéseit, hisz ezek alapján tudjuk eldönteni, hogy melyik kozmetikumot használhatjuk, és melyiktől kell megválnunk. Ne hagyjuk figyelmen kívül, ha égő-csípő érzést, kipirosodást, húzódást vagy hámlást tapasztalunk, mindig járjunk utána, hogy melyik készítmény okozhatta!