BLOG

4 hiba az arctisztítás során, amit érdemes elkerülni

2021.08.02 15:47
4 hiba az arctisztítás során, amit érdemes elkerülni

Az arctisztítás a napi szépségápolási rutin egyik fontos lépése.

Noha egyszerű műveletnek tűnik, de azért itt is lehet hibázni, ha például nem vesszük figyelembe a bőrünk adottságait, vagy nem a megfelelő módon végezzük a tisztítást. A bőrünk azonban megsínyli a törődés hiányát, ezért mindenképp ajánlott elkerülni az alábbi szépségápolási “bakikat”.

1. Nem használunk külön kozmetikumokat az arctisztítás során

Banális hiba, mégis érdemes róla beszélni. Akik nem fordítanak kellő figyelmet az arclemosásra, azok sokszor sima vízzel vagy zuhanyzás közben tusfürdővel, esetleg szappannal mossák meg az arcukat is. 

Ezek a termékek azonban nem az arcbőrre lettek kifejlesztve, így a legtöbbjük többet árt, mint használ! A bennük lévő összetevők túlságosan agresszívan bánhatnak az arc érzékeny bőrével, valamint az arcbőr pH-egyensúlyát is kibillenthetik, ami pattanásokhoz, szárazsághoz, irritációhoz vezethet. 

A víz önmagában pedig nem elegendő a bőr megfelelő tisztításához, pláne, ha esetleg sminket is viseltünk a nap folyamán. Vagyis az arcunkra mindig csak kifejezetten arctisztításra való kozmetikumokat használjunk!

 

2. Nem a megfelelő arctisztító termékeket használjuk

Ahhoz, hogy bőrünknek a maximális törődést nyújthassuk, először is ismernünk kell a sajátosságait. Jó, ha tisztában vagyunk vele, hogy milyen a bőrtípusunk (pl. száraz, zsíros, kombinált, érzékeny), és hogy fennáll-e olyan állapot, mint például a vízhiány. 

Ehhez mérten kell ugyanis megválasztani az arctisztításhoz szükséges kozmetikumokat. Sokan elkövetik azt a hibát, hogy nem olvassák el alaposan az üzletben, hogy egy-egy adott termék milyen bőrtípusra ajánlott, hanem csak illat, márka vagy csomagolás alapján választanak. 

Később viszont szembesülnek vele, hogy az alapvetően száraz bőrüket a zsíros bőrre való arclemosó csak még jobban kiszárította, vagy az érzékeny arcbőrt irritálja egy normál bőr számára készült termék. 

A tudatos arctisztítás tehát a bőrtípushoz illő kozmetikumok kiválasztásával kezdődik, amelyek egyszerre tisztítják és ápolják a bőrt. 

3. Nem vagyunk elég alaposak 

Az arctisztítást nem érdemes elkapkodni, hiszen a bőrünk akkor érzi magát a legjobban, ha valóban alaposan eltávolítottunk róla minden szennyeződést. Állítsunk össze egy arctisztítási rutint kezdő vagy haladó szinten, és ehhez tartsuk magunkat minden egyes nap. 

Reggel inkább keljünk fel 10 perccel korábban, vagy este egy kicsit előbb induljunk a fürdőszobába, hogy legyen elég időnk az arcunkkal foglalkozni. Egyetlen kozmetikum gyakran nem is elegendő a teljes tisztasághoz; valóban szuper termék a micellás víz, de azért a használata után szükség lesz még arclemosóra, illetve akár tonikra is, hogy a bőrünk tényleg makulátlanul tiszta legyen. 

 

4. Túl ritkán vagy túl gyakran tisztítjuk az arcunkat

Az esti arcápolás alapvető fontosságú, ugyanakkor reggel sem elég csak vízzel megmosni az arcunkat. Hiszen az ágyneműből származó por, az izzadság, illetve az éjszaka során termelődött faggyú mind ott “hever” a bőrünkön, ezért mielőtt felkennénk a sminket vagy a nappali hidratálókrémet, szintén érdemes egy alapos arctisztítással kezdeni a reggelt. 

Azt pedig talán mondani sem kell, hogy sose feküdjünk le úgy, hogy előtte nem távolítjuk el a sminket!

Ugyanakkor túlzásba sem érdemes esni, napi 3-4 arcmosás már a bőr kiszáradásához, irritációjához vezethet. Hogyha napközben szeretnénk a bőrünket egy kicsit felfrissíteni, használjunk nedves arctisztító kendőt. Este és reggel viszont jöhet az alapos tisztogatás a bőrtípusunknak megfelelő kozmetikumokkal.