Ingyenes kiszállítás 15 000 Ft feletti vásárlás esetén!

BLOG

5 tévhit a fényvédő arckrémekkel kapcsolatban

2022.07.07 13:57
5 tévhit a fényvédő arckrémekkel kapcsolatban

Manapság a fényvédelem egyre inkább a tudatos bőrápolás kulcsfontosságú részévé válik, ami bár örvendetes, ugyanakkor még mindig számos tévhit kering a fényvédő arckrémekkel kapcsolatban. Cáfoljuk is meg a leggyakoribbakat!

  • “Fényvédőt csak nyáron és napsütésben kell használni”

Talán az egyik legelterjedtebb téveszme, aminek még ma is sokan bedőlnek. Megfigyelhető ugyanis, hogy míg egy ragyogó nyári napon a strandon vagy a szabadban tartózkodva sokan használnak naptejet, addig a kora ősztől késő tavaszig terjedő időszakban, vagy a borongósabb nyári napokon a legtöbben hajlamosak megfeledkezni róla.

Mára azonban már bebizonyosodott, hogy az UVA-sugárzás nemcsak nyáron, hanem egész évben jelen van, így arcra még télen is ajánlott fényvédőt használni, még akkor is, ha borús, esős idő van odakint. Az UV-sugárzást ugyanis a felhők sem szűrik ki teljesen. 

Emiatt a fényvédő arckrémnek a reggeli rutin állandó résztvevőjének kell lennie. Érdemes legalább 30 faktoros készítményt használni. Amennyiben pedig a fényvédelem mellett a hidratálásra is szeretnénk figyelmet fordítani, akkor válasszuk az Officina Youth Concept hidratáló fényvédőt, ami SPF 45 védelemmel és Officina Hydra Complex-el gondoskodik az arc hidratálásáról és a káros UV-sugarak kiszűréséről.

  • “A fényvédőből elég csak egy vékony réteget felkenni”

A fényvédő pont az a kozmetikum, amire nem igaz a “kevesebb néha több” elve. Az ígért hatást ugyanis csak akkor képes biztosítani, ha kellő mennyiségben visszük fel a bőrre. Az ajánlások szerint az arcra kb. 1,2 gramm krémet kellene felkenni alkalmanként, ami nagyjából negyed teáskanálnyit jelent. 

Bár ez elsőre nagyon soknak tűnhet, de bizony ennyi kell ahhoz, hogy a krém valóban teljesíteni tudja az ígért UV-védelmet. Érdemes nem egyszerre, hanem 2-3 részletben felvinni, és a rétegek között várni egy kicsit, amíg a bőrünk beszívja a készítményt. Hogyha így visszük fel, akkor elkerülhetjük, hogy a bőr ne tudja beszívni a hirtelen rákerülő mennyiséget, vagy hogy a vastag krémréteg miatt maszkszerűnek érezzük a bőrünket.

 

  • “A fényvédő arckrém csak a leégés ellen véd”

A naptejet és a fényvédőt sokan a napégés kivédésére használják, pedig közel sem csak ezért hasznos. Az UV-sugarak ugyanis akkor is károsítják a bőr, ha nincs látszatja, mert nem égünk le a napon.

Mára ugyanis már több kutatás is bebizonyította, hogy a napfény jelentősen felgyorsítja a bőr öregedési folyamatait, például a pigmentfoltok, ráncok megjelenését vagy a bőr megereszkedését. 

Ezek ellen ma már remekül lehet védekezni a modern ránctalanító kozmetikumokkal, ám ezek is csak akkor tudnak megfelelően hatni, ha mellettük nem feledkezünk el a fényvédelemről sem. 

 

  • “Elég csak naponta egyszer felkenni”

Aki már bevezette a rutinjába fényvédő arckrém rendszeres használatát, még az is gyakran esik abba a hibába, hogy napi egy alkalommal, reggel használja csak a készítményt, és ezzel egész napra le is tudja a fényvédelmet.

Ám az UV-szűrő hatás sajnos nem tart ki egész nap, így pár óránként mindenképp érdemes újra felkenni a krémet, főleg nyáron, amikor sokkal erősebb az UV-sugárzás. A szabadban tartózkodva 2-3 óránként ismételjük meg a krémezést!

 

  • “Hogyha egész nap ki sem mozdulunk, nincs szükség fényvédelemre”

Az UV-sugárzás még zárt térben is képes elérni minket, ugyanis az ablaküveg sem szűri meg (hacsak nincs rajta speciális szűrőréteg). Ezért még azokon a napokon is célszerű fényvédőt használni, amikor ki sem mozdulunk a lakásból, pláne, ha sokat időzünk az ablak közelében. 

Legyen a mottónk a következő: nincs tudatos bőrápolás jó minőségű kozmetikumok és mindennapi fényvédelem nélkül!