BLOG

7 gyakori tévhit a hidratáló arckrémekkel kapcsolatban

2022.02.21 09:00
7 gyakori tévhit a hidratáló arckrémekkel kapcsolatban

A hidratáló arckrémek a szépségápolási rutin alapvető részét képezik, hiszen kortól, nemtől és bőrtípustól függetlenül mindenki számára ajánlott a használatuk.

 

Bár népszerű termékről van szó, számos tévhit is kering velük kapcsolatban, ezért most ideje eloszlatnunk a leggyakoribbakat.

“A hidratáló krémek mind egyformák, csak a márka és a csomagolás eltérő.”

Tévedés! Mégis hogyan lenne jó ugyanaz a készítmény egy kamasz zsíros, pattanásos bőrére, és egy idősebb ember érett, ráncosodó arcára?

Igaz, hogy általában mindegyiknél a víz (az INCI listában Aqua vagy Water néven szerepel) az egyik fő összetevő, ugyanakkor nagyon fontos szerepe van a vízmegkötő anyagoknak is, amelyek segítenek megtartani a bőr nedvességét, és elérni azt, hogy a hidratáló összetevők a bőr mélyebb rétegeibe is eljussanak.

Ezenfelül a krém összeállítása során figyelembe veszik a különböző bőrtípusok sajátos igényeit, így a készítmények sok lényeges ponton különböznek egymástól. Nem véletlen, hogy a hidratáló arckrémek dobozán mindig feltüntetik, hogy milyen bőrtípus és/vagy korosztály számára ajánlottak.

“30 éves kor alatt felesleges hidratálót használni.”

Nem az életkor határozza meg, hogy mikor célszerű bevezetni a hidratáló arckrémeket a szépségápolási rutinba. Hisz már jóval 30 alatt is lehet valakinek a bőre vízhiányos, ilyenkor pedig szükség van a hiányzó nedvesség pótlására.

A Helia-D Aquaboom termékcsalád például a 20 és 40 év közötti korosztály számára készült. A készítmények könnyed állagúak, gyorsan beszívódnak, valamint puhává, bársonyossá teszik a bőrt.

“A hidratáló arckrémet helyettesíthetem testápolóval is.”

Végülis krém, krém, nem igaz? Sajnos nem. Igaz, hogy sok testápoló tartalmaz hidratáló összetevőket, viszont az arcon a bőr sokkal kényesebb, mint a test többi részén.

A testápolók pedig általában töményebb és zsírosabb formulával bírnak, ezért az arcon egyrészt kényelmetlen lehet a használatuk, másrészt pedig eltömíthetik a pórusokat, így mitesszereket, pattanásokat okozhatnak. A testápoló tehát maradjon csak meg célzottan a test ápolására!

“Érzékeny bőrre jobb, ha nem használok hidratálót.”

Bár az érzékeny bőr esetében valóban nagyobb odafigyelésre van szükség, az viszont egyáltalán nem igaz, hogy nem szabad hidratálót használni rá. Hiszen ez a bőrtípus fokozottan hajlamos a kiszáradásra, amit egy megfelelő krémmel nagyszerűen kordában lehet tartani.

A Zelka körömvirágos natúr arckrém színezék- és illatanyagmentes, emellett körömvirág-kivonattal, shea vajjal, aloe verával és növényi glicerinnel gondoskodik az érzékeny bőr gyengéd ápolásáról.

“Elég folyadékot fogyasztok, tehát nem kell hidratáló krémet használnom.”

A belső hidratálás kétségkívül nagyon fontos, nemcsak a szépség, hanem az egészség megőrzésének szempontjából is – azonban önmagában nem elegendő.

A bőr felső rétegét ugyanis gyakran érik olyan káros külső hatások, amelyeken a vízivás már nem segít, egy remek hidratálókrém azonban annál inkább.

“Reggelente bekenem az arcomat hidratálóval, tehát nincs szükség fényvédőre.”

Ez csak abban az esetben igaz, ha a hidratáló arckrém fényvédő összetevőket is tartalmaz – ez mindig fel van tüntetve a termék csomagolásán. Amennyiben viszont nem szerepel rajta ez az információ, az annyit jelent, hogy a krém mellé erősen ajánlott pluszban fényvédőt is használni.

“A zsíros bőrnek nem tesznek jót a hidratáló arckrémek.”

Az alapvetően zsíros bőr is lehet vízhiányos, így neki is szüksége van a hidratálásra. Ebben az esetben használjunk könnyedebb állagú krémet! Mint minden esetben, a titok itt is a minőségi, bőrtípusnak megfelelő kozmetikumok használatában rejlik.