BLOG

Miért érdemes külön nappali és éjszakai krémet használni?

2022.04.27 10:24
Miért érdemes külön nappali és éjszakai krémet használni?

Manapság egyetlen tudatos bőrápoló rutinja sem lehet teljes a lemosók, szérumok, hámlasztók és természetesen a nappali és éjszakai krémek nélkül. Az utóbbi kapcsán azonban gyakran felmerül a kérdés: mi a különbség közöttük, és valóban szükség van-e mindkettőre?

“A nappali és az éjszakai krém valójában egy és ugyanaz, csak a csomagolásuk különbözik”

Még mindig sokan élnek az imént leírt tévhitben, és felesleges “úri huncutságnak” tartják, hogy a reggeli és az esti bőrápolásnál más-más krémet alkalmazzanak. Hiszen a márka ugyanaz, a készítmény illata ugyanaz, az állaga is elég hasonló… Mégis miért lenne jobb a bőrnek, ha felváltva használnánk őket?

Ám nem véletlen, és nem is csupán marketingfogás, hogy sok gyártó mégis külön dob piacra nappali és éjszakai krémet! Nálunk, a Helia-D-nél is több olyan termékcsalád szerepel a kínálatban, amely tartalmaz nappali és éjszakai arckrémet is: ilyen például a nemrég megújult Botanic Concept, a Cell Concept vagy a vízhiányos bőrű vásárlóink által igen kedvelt Aquaboom

 

A nappali krémek legfőbb jellemzői

A nappali krémek elsődleges feladata az, hogy védjék a bőrt a környezet káros hatásaival szemben. Biztosítják a kellő nedvességet, de olyan hatóanyagokat is tartalmaznak, melyek által kevésbé károsítja a bőrt a szél, a szennyezett levegő vagy az UV-sugárzás. A bennük lévő antioxidánsok semlegesítik a szabad gyököket, és gondoskodnak a bőr hidratáltságának megőrzéséről. 

Némelyik fényvédő-összetevőket tartalmaz, ezt az SPF rövidítés jelöli a csomagoláson. Amennyiben az általunk választott nappali krémben nincsenek ilyenek, akkor érdemes a reggeli arcápolás utolsó lépéseként külön fényvédőarckrémet is felvinni. 

A nappali krémek egy másik fontos tulajdonsága, hogy nem hagynak ragacsos réteget, és hamar beszívódnak, így könnyedén lehet rájuk sminkelni. 

 

Miben más egy éjszakai krém?

Éjjel, alvás közben az egész testünk pihen – beleértve a bőrünket is. Ilyenkor mennek végbe azok a regenerációs folyamatok, melyekkel a szervezet igyekszik közömbösíteni a nap folyamán minket ért káros hatásokat. 

Egy jó minőségű éjszakai krém pedig pontosan ebben lesz a bőr segítségére. Ezek a készítmények általában testesebbek és sűrűbbek, emiatt kicsit lassabban is szívódnak be, viszont intenzívebben is táplálják a bőrt. 

Olyan hatóanyagokat is tartalmazhatnak, melyek fényérzékenyek (ilyen például a retinol és a C-vitamin), este ugyanis nincs UV-sugárzás, tehát nem bomlanak le olyan hamar, és sokkal intenzívebben képesek kifejteni a hatásukat. Ugyanezen okból az éjszakai krémek esetében nincs szükség fényvédő-összetevőkre sem.

Annál nagyobb szerep jut viszont a bőr megújulásért felelős hatóanyagoknak, melyek támogatják a bőr saját regenerációját, így reggelre a bőr puhább, élettel telibb, simább és kellemesebb tapintású lesz. 

 

A tudatos bőrápolás fontossága

Mint láthattuk, bár a nappali és éjszakai krémek hasonlóak, mégis eltérő tulajdonságokkal bírnak. Emiatt célszerű őket helyesen használni. Egy éjszakai krém nappalra “túl sok” lehet a bőrnek, és előfordulhat, hogy nem tudjuk miatta rendesen felvinni a sminket, illetve nem véd az UV-sugárzástól sem.

Éjszakára pedig kevés lehet egy könnyedebb, nappali krém által nyújtott hidratálás, pláne akkor, ha a bőrünk a száraz típusba tartozik, esetleg vízhiányos. 

Ezért nagyon is érdemes napszakonként más krémet használni, akár úgy is, hogy a két készítmény más márkába vagy termékcsaládba tartozik! A fő, hogy a megfelelő kozmetikumokkal megadjuk bőrünknek mindazt a törődést, amire szüksége van.