BLOG

Mit tegyünk a táskás szem ellen?

2021.01.18 10:08
Mit tegyünk a táskás szem ellen?

Életünk során számos esztétikai problémával kell szembenéznünk, melyek ugyan nem feltétlenül károsak az egészségre, viszont igencsak alááshatják az önbizalmunkat.

Ilyen többek között a pattanásos vagy szeplős bőr, a gyenge, töredező haj vagy akár a karikás, táskás szem. Némelyeken sajnos nem lehet változtatni, mások viszont a modern kozmetikumok és némi odfigyelés segítségével nagyszerűen kezelhetők.

Mi az a táskás szem, és mitől alakul ki?

A szem alatti táskák általában enyhe puffadás vagy duzzanat formájában jelentkeznek az alsó szemhéj környékén. A megjelenésük oka főként a bőr természetes öregedési folyamata: az életkor előrehaladása során a szem körüli szövetek és a szemhéjat mozgató izmok fokozatosan gyengülnek, a szem környékén található zsírréteg pedig felgyülemlik a szem alatt. 

A táskás szemekre tehát a szem alatti, enyhe duzzanat jellemző, mely gyakran párosul sötét karikákkal és megereszkedett bőrrel. 

Bár főként a bőr öregedése miatt jelenik meg, azonban az életmódbeli tényezők is befolyásolják. Aki például rendszeresen keveset alszik, sok sós ételt fogyaszt, dohányzik, nem fordít nagy gondot az arcápolásra és a sminklemosásra, fényvédő nélkül napozik, vagy rendszeresen iszik alkoholt, annál nagyobb eséllyel jelennek meg a táskás, duzzadt szemek. 

Bár a jelenség általában ártalmatlan, és csak esztétikai problémát okoz, ellenben ha a duzzanat viszket, kipirosodik, esetleg fájdalmas, akkor célszerű orvoshoz fordulni, mert betegség is állhat a háttérben. Egyéb esetekben viszont elegendő a megfelelő ápolás és az életmódbeli változtatás. 

 

Fordítsunk különleges figyelmet a szemkörnyékápolásra!

A szem körül jóval vékonyabb a bőr, ennek köszönhetően sokkal érzékenyebb is. Nem véletlen, hogy ez a terület árulkodik leginkább a korunkról, hiszen a kellő gondoskodás hiányát hamarabb megsínyli, mint az arc egyéb részei.

A szemkörnyékre tehát nem elegendőek a hagyományos arckrémek, hanem speciális szemkörnyékápoló készítményekre van szükség. Ezek a termékek felveszik a harcot a bőr korai ráncosodása, megereszkedése és a táskás szemek ellen. Hatékonyan hidratálják, ápolják és feszesítik a szem környékének érzékeny bőrét, és segítenek abban, hogy tekintetünk minél tovább megőrizze fiatalos üdeségét. 

A szemránckrémek és szérumok a táskás szemeken is segíthetnek, ezért érdemes nap mint nap használni őket. A szemkörnyék rendszeres ápolása egyébként is fontos eleme a szépségmegőrzésnek, ahogy erről egy külön bejegyzésben is írtunk. 

 

Milyen egyéb praktikák léteznek a táskás szemek eltüntetésére?

A legjobb módszer az, ha odafigyelünk az egészséges, tudatos életvitelre, hiszen ezzel őrizhetjük meg a legjobban szépségünket, fiatalságunkat. Hagyjunk fel az olyan káros szenvedélyekkel, mint például a dohányzás, amely nemcsak az egészségre ártalmas, hanem az öregedést is felgyorsítja.

Csak mértékkel fogyasszunk szeszes italokat, hiszen az alkohol az egész testünket dehidratálja, ami a bőrön lesz a leghamarabb észrevehető. Igyekezzünk elkerülni a folyamatos kialvatlanságot, hiszen az állandó fáradtság is kedvez a táskás szemek kialakulásának. Ügyeljünk az egészséges, vitamindús táplálkozásra.

Ezekkel a módszerekkel hosszú távon szép eredményeket érhetünk el, de ha gyors segítségre van szükség, akkor a táskák csökkenthetőek hűtéssel, zöldteás borogatással, vagy elfedhetőek némi sminkkel. Persze ez csak “tüneti kezelés”, a gondos szépségápolást és egészséges életmódot nem helyettesíti.