BLOG

Szálljunk harcba a pigmentfoltokkal: halványító szérum és egyéb hasznos termékek

2021.11.22 11:01
Szálljunk harcba a pigmentfoltokkal: halványító szérum és egyéb hasznos termékek

A pigmentfoltokkal való küzdelem sokszor szélmalomharcnak tűnik. A barnás foltok ugyanis makacsul ragaszkodnak a helyükhöz, így már az is nagy eredménynek számít, ha sikerül pár árnyalattal világosítani rajtuk. 

Bár egy professzionális arckezelés hatékonyabb eredményt ad, mint az otthoni bőrápolás, ugyanakkor nem szabad lebecsülni a halványító szérumok és egyéb termékek hatásosságát sem.

A pigmentfoltok elleni küzdelem 3 alappillére

A pigmentfoltok döntő többsége az UV-sugárzás következtében alakul ki, kisebb részük pedig gyulladásos bőrbetegségek (például pattanás), vagy hormonális eltérések miatt. 

Mivel erre a bőrproblémára is igaz, hogy könnyebb megelőzni, mint kezelni, így nagyon fontos a megfelelő fényvédelem. Az év minden napján, télen és nyáron is használjunk legalább 30-as faktorszámú fényvédő arckrémet! Az UV-sugárzás ugyanis a hideg, borús napokon sem szünetel, így a bőrünknek szüksége van a folyamatos védelemre.

A meglévő foltokat azonban ez már nem tünteti el (maximum abban segít, hogy ne váljanak sötétebbé), így második lépésként használjunk olyan kozmetikumokat, melyekkel hatékonyan kezelhetőek a pigmentfoltok. Ilyen többek között a halványító szérum.

Harmadik lépésként pedig alkalmazzunk rendszeresen kémiai hámlasztókat, ugyanis ezek a készítmények feloldják a bőr felső, elhalt hámsejtjeit, ezzel gyorsítják a bőr megújulását. Mivel a pigmentfoltok is a bőr legfelső rétegében helyezkednek el, ezért ezzel a módszerrel elhalványíthatjuk őket. 

 

Mit tud egy halványító szérum?

Az arcszérumokról tudjuk, hogy koncentráltabb hatóanyagtartalommal rendelkeznek, mint a krémek, így általában hatásosabbak is a különféle bőrproblémák kezelésében.

A Helia-D Cell Concept halványító szérum speciális peptideket (Tetrapeptide-30 és GenoWhiteTM) tartalmaz, valamint olyan aktív hatóanyagok találhatóak meg benne, mint az Azeclair és a Niacinamide. 

A készítmény rendszeres használatával a pigmentfoltok elhalványodnak, emellett a bőr rugalmasabb, simább és hidratáltabb lesz. Ehhez elegendő naponta 1-2 alkalommal felvinni a tiszta arcbőrre, majd gyengéden bemasszírozni.

A halványító szérum használata azonban nem váltja ki a fényvédőt, így továbbra se feledkezzünk el a napvédelemről! 

 

További hatóanyagok, melyek segítenek a pigmentfoltos bőrön

A pigmentfoltok gyorsabban elhalványulnak, ha serkentjük a bőr megújulását, ezzel elősegítve a felgyülemlett pigmentek távozását. E célra használhatunk AHA-savat tartalmazó hámlasztókat, vagy retinoid szérumokat. 

Ezek közül azonban érdemes egyszerre csak az egyiket használni, vagy ha mindkettőt szeretnénk, akkor gyengédebb formulában, eltérő napszakban (pl. reggelente hámlasztás, esténként retinolozás). Esetleg a retinolt kiválthatjuk a hasonló hatású, ám jóval kíméletesebb bakuchiollal

Egy másik megközelítés, ha a pigmenttermelődés folyamatát próbáljuk meg mérsékelni, ezzel megelőzve a későbbi foltok kialakulását. E célra remek a C-vitamin, ami amellett, hogy blokkolja a pigmenttermelő sejtek működéséért felelős Tyrosinase nevű enzint, még a fényvédő hatékonyságát is fokozza. 

Továbbá az azelainsavat is érdemes megemlíteni, ami szintén csökkenti az említett enzim aktivitását, emellett segít a pattanásos, zsíros, egyenetlen bőr állapotának javításában. 

Láthatjuk tehát, hogy a halványító szérum mellett számos egyéb kozmetikum is hatékony a pigmentfoltok eltüntetésében és kezelésében; hogy kinek melyik válik be a legjobban, azt ki kell tapasztalni.