BLOG

Tudnivalók a narancsbőrről - mitől alakul ki, mit lehet tenni ellene?

2021.08.31 15:35
Tudnivalók a narancsbőrről - mitől alakul ki, mit lehet tenni ellene?

A hölgyek életét számos esztétikai probléma nehezítheti meg, de köztük is aranyérmes a narancsbőr, amely a nők mintegy 90%-ánál megjelenik életük során.

Ennek ellenére a legtöbben nincsenek tisztában azzal, hogy a narancsbőr mitől alakul ki, és hogyan lehetne eltüntetni a csúf kis “gödröket” a bőrről. Mai cikkünkben viszont felvesszük a kesztyűt a cellulit ellen!

Tisztázzuk: most akkor cellulit vagy cellulitisz?

A narancsbőr orvosi neve sokak fejében okoz némi kavarodást, pláne, hogy gyakran a “szakértői” cikkek is a rossz kifejezést használják. Való igaz, hogy a két elnevezés nagyon hasonló, a jelentésük azonban nagyon is különböző.

A cellulitisz egy súlyos, gyulladásos bőrbetegség, ami műtéti bemetszés, elfertőződött seb vagy akár egy rovarcsípés helyén alakul ki. A felszíni sérülésen keresztül baktériumok kerülnek a bőr mélyebb rétegeibe, és kiütések, pirosság, láz jelentkezhet. A gyógyuláshoz orvosi közreműködésre és antibiotikumos kezelésre van szükség. 

Ezzel szemben a cellulit a narancsbőr szinonimája, vagyis egy ártalmatlan, ugyanakkor bosszantó és esztétikailag zavaró elváltozás, amelynek során a bőrön apró egyenetlenségek jelennek meg, így a bőrfelület kinézete hasonló lesz a narancs héjához. A nők jelentős hányada érintett benne, és csak keveseknek sikerül végleg megszabadulnia tőle.

 

Narancsbőr: mitől alakul ki?

A cellulit végeredményben nem más, mint a bőr alatti zsírsejtek kitüremkedése. Elterjedt tévhit, hogy csak a molettebb testalkatúakat érinti, ugyanis a narancsbőr még a karcsú hölgyeken is jelentkezhet. 

A megjelenéséért döntően két tényező felelős: a genetikai adottságok és a helytelen életmód. Néhányan alapvetően gyengébb kötőszövetekkel rendelkeznek, így náluk nem is kérdés, hogy a narancsbőr mitől alakul ki.

Nem szabad azonban elhanyagolni az életmódbeli tényezőket sem. A helytelen táplálkozás miatt a salakanyagok lerakódnak a szervezetben. Ezek a nyirokrendszeren keresztül tudnának távozni, csakhogy a mozgásszegény életvitel miatt csökken az izomtömeg, ami negatív hatással van a nyirokkeringésre is. 

Míg a genetikai adottságaink ellen nem sokat tehetünk, az életmódunkon bármikor változtathatunk, így a cellulittól megszabadulni nem lehetetlen, erről már beszámoltunk korábbi blogbejegyzésünkben. Persze ehhez rengeteg türelemre és kitartásra van szükség, de ha kellően elszántak vagyunk, akkor a végeredmény magáért beszél majd. 

 

Hogyan tüntessük el a narancsbőrt? 

Most, hogy már tudjuk, mitől alakul ki a narancsbőr, itt az ideje, hogy leszámoljunk vele. Az első és legfontosabb lépés természetesen az étkezésen való változtatás lesz. Hagyjuk el a fehér lisztes, cukros, adalékanyagokkal teli, feldolgozott élelmiszereket, és fogyasszunk minél több friss zöldséget, gyümölcsöt, halat, rostokat, teljes kiőrlésű pékárukat. 

Hogyha eddig nem volt az életünk szerves része a sport, akkor mostantól legalább heti 2-3 alkalommal végezzünk intenzív testmozgást. Kiegészítésként naponta kétszer használjuk a Helia-D narancsbőr elleni karcsúsító géljét, ami fokozza a vérkeringést, méregtelenít, és elősegíti a salakanyagok távozását. 

Tusolás közben alkalmazzunk hideg-meleg váltózuhanyt, ami szintén serkenti a keringést, ha pedig van rá lehetőségünk, akkor járjunk el rendszeresen cellulit elleni masszázsra vagy szaunázni. 

A narancsbőrrel való küzdelem során természetesen ne feledkezünk meg az egyéb bőrfelületeinkről sem, és mindenhol használjuk a bőrtípusunkhoz illő kozmetikumokat, hogy a bőrünk ne csak cellulitmentes, hanem élettel teli és ragyogó legyen.