Termékek Menü
Ön itt jár: > >

Rólunk

A '80-as évek elején a magyar nézők egy tévéinterjúban megismerhettek egy kedves hölgyet, aki idős kora ellenére napraforgószárból készített saját krémjének köszönhetően, bámulatos módon megőrizte arcbőre frissességét, simaságát. A látvány rendkívül meggyőző volt, így a Biogal Gyógyszergyár érdemesnek tartotta a krémet arra, hogy alapos laboratóriumi vizsgálatnak vesse alá. A vizsgálatok eredményei a gyógyszergyár felkészült kutatóit is gyorsan meggyőzték, így haladéktalanul megkezdték, egy napraforgószár-kivonaton alapuló testápoló termékcsalád kifejlesztését. 

A siker nem maradt el! A '80-as évek közepére a termékcsalád tagjainak száma meghaladta a harmincat, és éves szinten több millió doboz krémet vettek a vásárlók.

Gábor Zsazsa

Pár év múlva a krém az amerikai piacon is keresett termékké vált, miután a már akkor sem túl fiatal, magyar származású híresség, Gábor Zsazsa azt mondta egy interjúban, hogy a még akkor is szép bőrét a Helia-D-nek köszönheti. A krémek ekkor még Helia-Debrecen márkanév alatt, Debrecenben készültek, erre utal a márka nevében található D betű is. Annyira népszerűek voltak, hogy a híres Debreceni virágkarneválon saját, napraforgókkal díszített kocsi készítésére is felkérést kapott. 

A rendszerváltás viharos gazdasági eseményei, és a sorozatos tulajdonosváltások a Helia-D-t is megviselték, de a krém sohasem tűnt el a polcokról, és időtálló hatóanyagainak, igényes megjelenésének és hű vevőkörének köszönhetően, a fokozatosan elmaradó reklámtámogatás ellenére, csendben megőrizte jelentős piaci részesedését a magyar arckrémpiacon. 
2004-ben egy magyar befektetői csoport elhatározta, hogy a Helia-D-ben megtestesülő számos találmányt és kutatási eredményt nem hagyja elveszni, és a Helia-D-t visszahelyezi az őt megillető helyre mind a hölgyek pipereasztalán, mind az illatszerboltok és drogériák polcain. 

A növényi hatóanyagok a Helia-D termékekben 

A termékcsalád tagjainak közös jellemzője a növényi hatóanyagok használata volt. A fejlesztők ötletességét bizonyítja, hogy a termékcsalád védelmére összesen kilenc szabadalmi eljárást indítottak. A szabadalmak közül kiemelkedő jelentőségű az a magyar szabadalmi leírás, amely az első Helia-D termék előállításának alapjául szolgált. („Bőr-, és izomregeneráló hatású kozmetikai készítmény és eljárás annak előállítására.”) Ennek a leírásnak az újdonságát jól jellemzik az 1/19-21. sorában írtak:„Olyan bőr- és testápoló szer azonban, amely az emberi bőr és izom rugalmasságát állítaná helyre, eddig nem volt ismeretes”.A 2/12-18. sorokban a találmány szerint készített termék eredményes használatáról írnak: „… a szár főzetének mint hatóanyagnak az a meglepő hatása van, hogy az emberi testfelületre való felvitele nagymértékben visszaadja az ernyedt bőr és izom rugalmasságát. Ezáltal igen eredményesen alkalmazható a bőr ránctalanítására.”  

A Helia-D titok 

De mi a napraforgószár titka? A napraforgó különleges növény, ugyanis a szár tömegéhez arányítva igen nehéz virág/termés tányért tart meg anélkül, hogy eltörne, s emellett olyan hajlékony, hogy követni képes a Nap irányát és a sejtek mindezen folyamatok közb en nem károsodnak. Az anyag, aminek ezt a rugalmasságot a napraforgószár köszönheti, az auxin. A rugalmasság és a szilárdság a fiatal bőr alapvető tulajdonsága, s az auxin a fehérjeszintézis szabályozásán keresztül lényegét tekintve ugyanazt képes biztosítani az emberi bőrnek, mint a napraforgószárnak. A gyakorlati megvalósítás során a napraforgószár kivonatát tartalmazó termékekre úgy tekinthetünk, mint a bőr rugalmasságát biztosító kollagén és elasztin rostok képződését - a fehérjeszintézis auxin általi serkentése útján - elősegítő anyagokra, amelyek egyúttal a mimikai izmok rugalmasságát is fokozzák, és a bőr ráncosodását, petyhüdtségét csökkentik. 

A napraforgó és hatása

A napraforgó latin neve a görög mitológiából származik. A mítosz szerint a fiatal Clytia szerelmes lett a Napistenbe, Heliosba, aki azonban nem viszonozta érzelmét. Clytia fájdalma emiatt oly nagy volt, hogy naphosszat csak a Napistent figyelte, s végül is így vált Heliantus-szá, melynek virága örökké a Nap felé fordul. 
A napraforgó növényt az észak-amerikai indiánok élelmiszerként és gyógyszerként egyaránt használták. A 16. században Cortez és hajósai az Új Világ meghódítására megbízott expedíciója hozta be Európába a napraforgót, amely ezután fokozatosan terjedt el. Ma Magyarországon 250 ezer hektáron termesztik, s a legjelentősebb zsiradékforrásnak számít. Magvának olajtartalma 47% körül van, s az olaj dietétikai szempontok szerint fontos, többszörösen telítetlen esszenciális zsírsavakat tartalmaz. 

A magolaj kedvező minőségi tulajdonságai miatt a kozmetikai ipari felhasználása is jelentős; a bőrön keresztüli vízvesztést (TEWL= Trans Epidermal Water Loss) ugyanis az olajban gazdagon jelenlevő linolsav (58-60%) előnyösen csökkenti, s ez által védi a bőrt a kiszáradástól. A napraforgóolaj jól felszívódik a bőrön keresztül, s így kedvezően befolyásolja a bőr védekező tulajdonságát a víz- és zsírháztartás egyensúlyban tartásával, amely a bársonyosan puha tapintást biztosítja. Az olaj el nem szappanosítható részében (kb. 1%) értékes foszfolipidek, lecitin, antioxidáns tulajdonságú E-vitamin van, melyeknek a kozmetikában és a táplálkozásban betöltött szerepe szintén kiemelkedő jelentőségű. 

A napraforgóbél 20-40% fehérje és rendkívül magas ásványianyag-tartalma miatt felbecsülhetetlen mértékben támogathatja egészségünket. Az E-vitamin közismert antioxidáns anyag, amely más vitaminokkal, elsősorban C-vitaminnal kiegészítve, komplex hatású szabadgyök-fogó rendszert alkot, amely azután számos kórélettani esemény megelőzésére alkalmas. A szervezet öregedése során ugyanis egyre gyengülő, reaktív oxigéngyököket semlegesítő enzimrendszerünk támogatásával - kívánatos és eredményes módon lehetővé válik az öregedési folyamat lassítása.

SaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSave